BiH
0

Sanacija Ferhadije džamije, Jevrejskog groblja, Saborne crkve i spomen-parka Vraca

FENA
Radovi na Ferhadija džamiji, Jevrejskom groblju te Sabornoj crkvi u Sarajevu samo su neki od projekata koje će Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS početi realizirati u ovoj godini, potvrdio je Feni direktor Zavoda Munib Buljina.

Zavod tako u narednom periodu očekuje proceduru u vezi s dobijanjem dozvole i izborom izvođača u okviru projekta konstruktivne sanacije i stabilizacije Ferhadija džamije u Sarajevu. Njime je predviđeno rješavanje uočenih konstruktivnih oštećenja, od čijih su posljedica prošle godine otpale velike količine maltera s kupole objekta.

Projektom su predviđeni zamjena bakra na kupolama, čišćenje kamenih struktura, konzervatorski zahvati na zidovima koji bilježe značajna oštećenja, te eventualno drugih oštećenih i dotrajalih elemenata. Slikarske dekoracije će također tražiti restauraciju i konzervaciju, ali je prethodno nužno uraditi istražne radove.

Buljina najavljuje da će se na Jevrejskom groblju u Sarajevu raditi geotehnička i konstruktivna stabilizacija tog lokaliteta.

Zavod će raditi i konstruktivnu sanaciju te stabilizaciju temelja Saborne crkve u Sarajevu. Ekipa stručnjaka pri Građevinskom fakultetu uradila je izvještaj na osnovu snimka stanja crkve te konstatirala da postoje ozbiljna konstruktivna oštećenja ovog objekta. To se prvenstveno odnosi na temelje, kod kojih su uočena određena slijeganja, ali i na konstrukciju te svodove.

Buljina naglašava da sanacija Saborne crkve podrazumijeva izdvajanje ozbiljnijih finansijskih sredstava. U dogovoru s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve stručnjaci Zavoda će intervenirati na temeljima, a već se radi revizija projekta kako bi mogli pokrenuti proces dobijanja dozvole za daljnje aktivnosti.

Zavod će u saradnji s Općinom Novo Sarajevo i Ministarstvom prostornog uređenja KS realizirati i urgentnu sanaciju spomen-parka Vraca. Buljina je sa stručnim ekipama obišao spomeničku lokaciju i zaključeno je da su i za obnovu tog spomenika potrebna velika sredstva, što je takav kompleks svojom i vrijednošću i arhitektonsko-urbanističkom kvalitetom zaista i zaslužio, ocijenio je on.

S obzirom na ozbiljna oštećenja spomenika, to će zasigurno biti višegodišnji projekt. Zaključeno je da je prioritet osposobiti javnu rasvjetu kako bi se spriječile daljnje devastacije kompleksa.

U ovogodišnji program rada Zavoda uvrštena je i izrada projekta snimanja i rekognosticiranja starih mezara – grobnih mjesta sarajevskih gradonačelnika, što će biti realizirano za Gradsku upravu Sarajeva.

Buljina ističe da je riječ o kataloškom materijalu u koji će biti svrstani i osnovni podaci o značaju svakog od sarajevskih gradonačelnika ukopanih na području grada, s ocjenom stanja grobnih mjesta - mezara i prioritetnim mjerama zaštite.

U planu je i projekt arheološkog iskopavanja na lokalitetu antičkog naselja Aqua Es..., rimske supstrukcije na Ilidži. Vodit će ga prof. dr. Enver Imamović s ekipom stručnjaka s američkih univerziteta. Cijela će aktivnost ići putem Zavoda, a sredstva će obezbijediti donatori iz Amerike.

Stručnjaci Zavoda završavaju i konstruktivnu sanaciju i funkcionalnu rekonstrukciju objekta Hadžihalilovića vila u Nedžarićima, za Općinu Novi grad.

Izvode se i pripremni radovi za sanaciju, restauraciju i kozervaciju zapadnog zida Bijele tabije.

Ovogodišnji program rada Zavoda donosi i projekt restauracije fasada centralnog gradskog područja. Predviđen je niz od šest objekata u ulici Kulina bana.

U sklopu Dana kantona kandidirali smo promociju knjige Prirodna baština KS koju su radili stručnjaci Prirodno-matematičkog fakulteta i saradnica Zavoda za oblast prirodne baštine Azra Švrakić.