BiH
383

Samostan u Kraljevoj Sutjesci - bosanski feniks i rizničar našeg sjećanja

Piše: E. Fazlić
Samostan u Kraljevoj Sutjesci (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kraljeva Sutjeska (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Samostan u Kraljevoj Sutjesci na području općine Kakanj je kao feniks koji se stalno iznova diže iz pepela. Otkako su njegove zidine podignute u prvoj polovini 14. stoljeća, rušen je i spaljivan u nekoliko navrata. No, bosanski franjevci nisu dozvolili njegov nestanak i gašenje te su i danas vrijedni rizničari našega sjećanja.

Nanovo je ovaj samostan nicao u nekoliko navrata i čuvao bogatu historiju naših podneblja. Vjeruje se da je podignut u prvoj polovini 14 stoljeća. Prvi put je srušen prilikom osmanskih osvajanja naše zemlje, a najteže posljedice je doživio za vrijeme ratnih pohoda Eugena Savojskog, kada je u našoj zemlji ostao i najmanji broj katolika, priča nam fra Željko Brkić, vikar ovoga samostana.

Franjevci bi tada živjeli u okolnim mjestima, radili na obnovi samostana, a potom se ponovo vraćali u njega.

Kraljeva Sutjeska (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kraljeva Sutjeska (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Prema riječima fra Brkića, sada se franjevačka provincija sastoji od tri samostana i to ona u Kreševu, Fojnici i Kraljevoj Sutjesci, ljepotici u zabiti.

"Zidine ovoga samostana su svjedoci historije i prošli su kroz sve njene faze, naročito one najbolnije", kaže nam Brkić.

Samostan, odnosno sadašnja crkva Sv. Ive Krstitelja, u svojoj današnjoj formi bazilikalnog tipa u neorenesansnom obliku, izgrađena je 1906-1908, po nacrtima arhitekte Josipa Vancaša.

Kako je crkva posvećena Sv. Ivanu Krstitelju, središnja je Antoninijeva slika “Krštenje na rijeci Jordanu” smještena u konhi apside. U crkvi su 1909. godine postavljene nove orgulje, koje je izgradila firma M. Heferer iz Zagreba. No, tik do njih, nalaze se najstarije orgulje na Blakanu.

Najstarije orgulje na Blakanu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Najstarije orgulje na Blakanu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Ranije su se pravile male orgulje koje je bilo moguće transportovati i zato ove imaju posebnu vrijednost. Ujedno, one su zapravo najstarije orgulje na Balkanu", kazao je fra Brkić.

U kripti crkve nalazi se kameni sarkofag iz 15. stoljeća, za koji se donedavno vjerovalo da čuva posmrtne ostatke pretposljednjeg bosanskog kralja.

Ovu divnu građevinu koju čine dvije cjeline krase dva vitka zvonika u koja je, kako smo saznali od vikara samostana, ugrađeno dva puta više kamena nego u mostarski Stari most.

U posljednje vrijeme ovaj samostan je pod budnim okom organa gonjenja i to zbog činjenice da unutar svojih zidina obiluje bogatim kulturno-historijskim i umjetničkim eksponatima izuzetne vrijednosti.

Mnoge od njih baštine bogatu historiju našega podneblja. Brojni arhivski dokumenti, dragocjene stare knjige, zbirka slika, te kovinski i tekstilni predmeti umjetničkoga obrta. Prilikom posjete ovom samostanu ekipi Klixa nije dozvoljen ulazak u isti zbog sigurnosnih razloga zbog kojih samostan danonoćno čuva i policija. Navodno, osiguranje samostana je pojačano zbog navodnih policijskih saznanja o planiranoj pljački ovoga objekta.

No, fra Brkić nam je govorio o nekim izuzetno značajnim eksponatima koji se nalaze u tamošnjoj bibiloteci.

"Samostan i bibilioteka unutar njega se posebno izdvajaju po inkunabulama, prvim štampanim knjigama od 1500. godine. Naime, od 53 koje se čuvaju u BiH 31 se čuva u Kraljevoj Sutjesci. To je zaista nešto izuzetno posebno", pojasnio je Brkić.

Najstarija i vjerovatno najvrednija slika jest Poklon kraljeva – Krist pada pod križem, slikana s obje strane na dasci presvučenoj platnom. Sjevernjačkog je porijekla i potječe iz 15. stoljeća. Ona je jedini sačuvani dio nekadašnjeg preklopnog gotičkog oltara.

Crkva sv. Ivana Krstitelja (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Crkva sv. Ivana Krstitelja (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Samostanska riznica obiluje kovinskim i tekstilnim predmetima praktične primjene. U njoj se nalazi tridesetak umjetnički vrijednih kaleža.

Najstariji su kasnogotički, od kojih jedan datira iz 1416. godine. U riznici se čuva i nekoliko monstranci barokne i klasicističke izrade (18. st.), pacifikal (14.-15. st.), dva barokna procesijska križa (17. st.), kao i barokno raspelo za obrede križnoga puta (17. st.).

Među posebno vrijedne eksponate spada još i bronzani kotlić, rana toskanska renesansa (15. st.) te zvono s Bliskog istoka (17. st.).

No, u ovoj župi sve je manje vjernika, a njihov broj se drastično smanjio nakon proteklog rata u BiH. Povratak je, kako kaže fra Brkić, veoma slab.

"Sutješka župa godinu dana prije agresije na BiH brojala je 12.500 katolika. No, zbog ratnih događanja većina katolika sutješke župe je izbjegla tako da župa danas ima tek 1.840 vjernika", kazao je Brkić.