Konferencija u Sarajevu
0

'Samoregulacija i sloboda medija u zemljama zapadnog Balkana i JIE'

FENA
U Sarajevu će se u petak i subotu, 23. i 24. januara, održati dvodnevna Regionalna konferencija "Samoregulacija i sloboda medija u zemljama zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope", saopćeno je u četvrtak iz Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini.

Konferencija je organizirana na inicijativu Vijeća za štampu u Bosni i Herecegovi, u cilju povezivanja samoregulacijskih medijskih tijela iz regiona i Udruženja novinara, u zajedničkoj borbi za odbranu slobode medija i slobodnog novinarskog izvještavanja.

Na poziv Vijeća za štampu u BiH, odazvali su se novinari i lideri regionalnih Vijeća za štampu iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, sa Kosova, te gosti iz europskih Vijeća za štampu, saopćeno je.

Na konferenciji će se, također, diskutirati o razvoju medijske samoregulacije u regionu i Europi, o etičkim standardima izvještavanja u zemljama regiona, te o problemu nereguliranosti interneta.

Na kraju konferencije, planirano je i potpisivanje Sporazuma o regionalnoj saradnji na razvoju samoregulacije u regionu i zajedničkog reagiranja na pritiske i ugnjetavanje slobode medija i profesionalnog novinarskog izvještavanja u bilo kojoj od zemalja regiona.

Pokrovitelji su Njemačka ambasada u BiH i Konrad Adenauer Fondacija, media program za JIE.