BiH
2

Samohrani roditelji u Sarajevu rade tri posla kako bi djeci omogućili normalan život

Piše: M. B.
(Foto: Agencija Mmsstudio)
Sedam mjeseci nakon što je osnovano, Udruženje samohranih roditelja KS "Jedan manje - One less" dobilo je i prostorije. Tokom tog perioda Udruženju se pridružio veliki broj samohranih roditelja koji se zajedno bore za svoja prava i bolje sutra svoje djece.

"Želimo raditi na osnaživanju samohranih roditelja i njihove djece. Ne želimo se baviti jednokratnim pomoćima, već raditi na alimentacionom fondu koji kod nas nije zaživio. Želimo se baviti izmjenama Porodičnog zakona kako bi svi samohrani roditelji bili jednaki pred zakonom, a ne kao što je slučaj do sada, da se kao samohrani roditelji tretiraju osobe koje su izgubile partnera smrću. Tu su i samohrani roditelji koji su razvedeni i partner ne plaća alimentaciju, oni u tom slučaju nemaju ništa", rekla je za Klix.ba Muamera Činjarević, predsjednica Udruženja.

Cilj Udruženja je da olakšaju samohranim roditeljima koji rade i pokušavaju se izboriti da im se radno vrijeme skrati na šest sati, a plaća puni iznos, jer većina njih sada radi po dva ili tri posla kako bi njihova djeca imala normalan život i kako bi nadomjestili platu partnera kojeg nemaju.

"Standard većine pripadnika ove kategorije je na nuli, dok su samohrani roditelji u okolnim zemljama zaštićeni", kazala je Činjarević.

Tokom sedam mjeseci Udruženju se priključilo više od 350 članova. Činjarević vjeruje da će uskoro biti najbrojnije udruženje u kantonu.

"Želimo kroz institucije dobiti male privilegije, poput nižih cijena školovanja, vrtića, ili neke manje popuste na kupovinu, gorivo ili slično. Mi već pomažemo jedni drugima tako što čuvamo djecu, dajemo instrukcije...", istakla je Činjarević te dala primjer Slovenije koja ima Fond za finansiranje radnika nesolventnih preduzeća i djece samohranih roditelja od 14 do 18 godina.

Činjarević je poručila da ne žele primati socijalnu pomoć, već se boriti da se kroz projekte zaposli što više samohranih roditelja, kako bi oni i njihova djeca imali život dostojan čovjeka.

Prostorije Udruženja samohranih roditelja KS "Jedan manje - One less" nalaze se u ulici Hamdije Kreševljakovića u tzv. Papagajci. Nove članove primaju od 12 do 14 sati i svako ko želi može doći, ispuniti formulare i postati njihov član. Članarina košta 2 KM mjesečno. Više informacija potražite na Facebook stranici ili na broj telefona 061/585-833.