BiH
102

Samohrani roditelji u borbi za svoja prava: Stigmatizaciji društva moramo stati u kraj

Piše: M. N.
Udruženje samohranih roditelja "Jedan manje - One less" organiziralo je ulične akcije u Sarajevu pod nazivom "I ja sam uz Jedan manje - One less" kako bi skrenuli pažnju na probleme samohranih roditelja, njihovu stigmatiazciju i borbu za jednaka prava.

Kako nam je rekla Muamera Činjarević, predsjednica Udruženja, cilj je i upoznati širu javnost s njihovim radom, te jednoroditeljskim porodicama dati do znanja da konačno postoji Institucija kroz koju će moći ostvariti svoja prava.

"Na našim prostorima nepodnošljivo lako stigmatiziraju se pojedinci, stanovnici čitavih regija pa i čitavi narodi. Stigmatizacija društva je nešto čemu moramo stati u kraj. Na jesen planiramo registrirati se na Federalnom nivou, ali kao Institut jednoroditeljstva i starateljstva. Unutar Instituta registrirat ćemo novo pravno lice tj. Centar za jednoroditeljstvo i pokušati raditi časno i pošteno posao Službi za socijalni rad koje u razgovoru sa korisnicima, su okarakterisane kao službe koje nemaju sluha za ovu populaciju koja je svakim danom sve mnogobrojnija", rekla nam je Činjarević.

Udruženje postoji dvije godine, od 16. aprila 2013. godine. Njihova misija je stvaranje boljih socio-ekonomskih uslova za jednoroditejske porodice, te poboljšanje njihovog statusa u društvu.