Odgovor Centra za socijalni rad
168

Samohrani otac iz Živinica nikad nije predao zahtjev za novčanu pomoć

Piše: D. Brkić
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
U Centru za socijalni rad Živinice upoznati su o oglasu koji je na zgradi BKC-a u nedjelju uvečer istakao 38-godišnji otac troje djece iz Gornje Višće. Podsjetimo, on "hitno i povoljno" prodaje bubreg kako bi prehranio troje maloljetne djece.

"Nije istina da je pomenuti gospodin zbog Centra za socijalni rad ostao bez posla. Možemo potvrditi da je njemu obećana jednokratna pomoć, ali da on nikada nije podnio zahtjev. Ni danas nije kasno da to učini, ali to mora uraditi lično on, a ne neko drugi", kazali su nam u Centru za socijalni rad u Živinicama.

Socijalni radnici su upoznati o slučaju porodice iz Gornje Višće. U toku je brakorazvodna parnica, a Centar za socijalni rad je donio odluku da djeca pripadnu ocu, dok je majci ostavljena mogućnost da ih redovno viđa i posjećuje.

"Najstariji sin je pristao da ostane s ocem, dok bi drugo dvoje djece htjeli živjeti s majkom. Međutim, majka nema riješeno stambeno pitanje i nije u mogućnosti da ih prihvati. Ona je inače optužila svog još uvijek zakonitog supruga za nasilje nad djecom. Policija je saslušala oca, majku i djecu, ali nije utvrđeno da je bilo nasilja u porodici. Optužbu majke odbacila su i djeca", kažu u Centru za socijalni rad u Živinicama.

Kažu kako će i dalje pratiti razvoj situacije, a pozivaju samohranog oca da podnese zahtjev za dobijanje jednokratne pomoći. Podsjetimo kako je tridesetosmogodišnji muškarac optužio socijalne radnike da su krivi što je on bio primoran napustiti posao te da tvrdi kako od 31. marta nikada nije dobio nijednu marku socijalne pomoći.