Negativa(c) dana
0

Samo u BiH ratni zločinci se brane sa slobode

Sarajevo-x.com
Dušan Janković, nekadašnji policajac iz Prijedora, u utorak je nepravosnažno osuđen na 27 godina, no nije se pojavio na izricanju presude pod izgovorom da mu je "automobil ostao u kvaru na putu ka Sudu BiH u Sarajevu". Za njim je raspisana potjernica.

Prosto je nevjerovatna praksa nadležnih organa da se okorjele zločince koji dobiju kaznu višedecenijsku kaznu robije, puštaju braniti sa slobode.

Takva praksa, koja je izgleda moguća samo u BiH, primjenjena je i u slučaju osumnjičenih, a u utorak i optuženih, pripadnika Stanice javne bezbjednosti Prijedor, među kojima je i Dušan Janković.

On se od novembra prošle godine branio sa slobode, uz mjere zabrane, koje kako tvrde naši dobro upućeni izvori, i nije poštovao.

Za zločin na Korićanskim stijenama 86 godina zatvora

Zločinac sa Korićanskih stijena Dušan Janković u bjekstvu

"Zločinci slobodno šetaju gradom, svjedoci strahuju"

U ponedjeljak, dan prije izricanja presude, Jankovića je u njegovom obišla prijedorska policija, no u utorak se nije pojavio na izricanju presude u Sudu BiH, a njegov branilac Ranko Dakić je kazao da mu je SMS porukom javio da "neće stići jer je došlo do kvara na automobilu".

Njegova supruga tvrdi da je u pola četiri krenuo ka Sarajevo, no po svemu sudeći Janković je promijenio smijer kretanja.

Iako je Sud BiH prije izricanja presude obavijestio granične prijelaze, a zatim i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) o Jankovićevom nepojavljivanju, zločinac bi ipak mogao izbjeći "ruku pravde".

Sistem je ponovo zakazao.

Podsjećamo, Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković i Željko Stojnić, nepravosnažno su proglašeni krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu na području općine Prijedor koji je za cilj imao progon, pljačku i ubistva nesrpskih civila tokom 1992. godine.