BiH
0

Samo Mostar u Eurodistriktu Južnog Jadrana

FENA
Predstavnici pet zemalja Jadrana odlučili su uspostaviti posebni Eurodistrikt Južnog Jadrana koji bi povezao gradove Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Italije te time omogućio pristupanje europskim novčarskim fondovima za poticaje regionalne suradnje.

Kako je priopćeno iz Gradske uprave Mostara, prvi službeni sastanak članova Eurodistrikta bit će sredinom rujna u Mostaru, a prva predsjednica ovoga distrikta bit će gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.

Uspostavom ovog europskog distrikta otvorit će se fondovi vrijedni 33 milijuna eura iz kojih je moguće posredstvom zajedničkih projekata financirati izgradnju infrastrukturnih projekata.

Za razliku od Bosne i Hercegovine koja će tek sa stjecanjem prvog ugovornog odnosa s potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biti u prilici slijedeće godine pristupiti europskim fondovima, grad Mostar će moći aplicirati za financijska sredstva napose u oblasti očuvanja i zaštite okoliša.

Nakon uspostave Jadranske euroregije koja je obuhvatila i područje Hercegovačko-neretvanske županije, na poticaj predsjednika Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Vijeća Europe Giovanni di Stasija uspostavlja se Distrikt u kojemu će iz BiH jedino biti uključen Mostar, iz Hrvatske Dubrovnik, albanski Scutari, crnogorski gradovi Tivat, Budva, Herceg novi, Kotor, Ulcinj te talijanski gradovi Larino, Ururi, Montemitro, San Giacomo degli Schiavoni, Acquaviva Collecroce, Petacciato, San Martino in Pensilis, Montecilfone, Campomarino, Portocannone, Guglionesi.