BiH
432

Samo je ljubav tajna: Mara i Niko Tadić ulaze u 70. godinu braka

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Mara i Niko Tadić iz Gornje Lovnice kod Žepča imaju jedinstvenu priču kada je riječ o braku. Njihova ljubavna priča traje 70 godina, a kako ističu, proživjeli su svašta, ali poštovanje je uvijek postojalo.

Moderno shvatanje braka i veliki broj razvoda nakon samo nekoliko godina zajedničkog života u potpunoj su suprotnosti sa onim što je bračni par Tadić proživio u 70 godina dugoj ljubavnoj priči.

Kada je davne 1946. godine još uvijek maloljetni Niko Tadić odlučio da se ženi nije ni slutio da će zbog godina njegov brak možda biti spriječen. Naime, Mara je pet godina starija od Nike, a za zajednički život i brak odlučili su se u decembru 1946. godine.

Mara i Niko Tadić 1946. godine (Foto: Klix.ba)
Mara i Niko Tadić 1946. godine (Foto: Klix.ba)

Niko Tadić je morao dobiti posebnu dozvolu kotarskog Suda u Žepču kako bi se vjenčao. Nakon mnogo neizvjesnosti nekoliko sati prije zakazanog vjenčanja odobrena je dozvola, pa su Niko i Mara započeli brak koji traje do danas.

Životno iskustvo koje imaju ovo dvoje ljudi je nemjerljivo. Oboje su rođeni za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, Mara 1924., a Niko 1929. godine. U svom dugovječnom braku dobili su dvanaestero djece i to pet sinova, od kojih je jedan tragično preminuo, i sedam kćeri. Tadići među nasljednicima imaju 32 unučadi i 29 praunučadi. Najstarije dijete ima 67 godina, najstarije unuče ima 46 godina, a najstarije praunuče 20 godina. Najmlađe dijete ima 43 godine, najmlađe unuče 17 godina, a najmlađe praunuče svega nekoliko mjeseci.

Porodica na okupu prilikom proslave 65. godišnjice braka (Foto: Klix.ba)
Porodica na okupu prilikom proslave 65. godišnjice braka (Foto: Klix.ba)

Ovaj bračni par i danas živi u svom rodnom selu Gornjoj Lovnici. Zanimljivo je da Mara i danas svakodnevno nosi narodnu nošnju žepačkog kraja, a jedino je prilikom posjete sinu u Njemačkoj bila bez narodne nošnje. Ona je ujedno i najstarija stanovnica Gornje Lovnice.

Djed je također veoma pokretljiv, dosta vremena provodi u šetnji, vozi bicikl i motocikl te sakuplja drva za ogrjev.

Kako su istakli za Klix.ba, jedina tajna uspješnog braka uz ljubav jesu međusobno poštovanje i razumijevanje, a sve ostalo dođe samo od sebe.

Danas članovi porodice Tadić žive ili trenutno borave u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Japanu i SAD-u.