BiH
0

Samo deset kreveta za liječenje narkomana, a ni jedan za alkoholičare

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo posjetio je danas Zavod za alkoholizam i druge toksikomanije Kantona Sarajevo. U mjesecu kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv narkomanije (26. juni), pružio je punu podršku uposlenicima i menadžmentu ovog zavoda, saopćeno je iz Kebinog kabineta.

"Ovi ljekari zaista zaslužuju podršku čitavog društva jer je jasno da su narkomanija i alkoholizam pošasti današnjeg svijeta", kazao je on.

Direktorica Zavoda Nermana Mehić-Basara informirala je Kebu da je danas veoma teško precizno utvrditi tačan broj narkomana u Kantonu Sarajevo, ali da operativni podaci kojima raspolažu i ljekari u Zavodu govore o brojkama od 2,5 hiljade do tri hiljade.

"Nažalost, taj je broj za 3-4 puta vjerovatno veći jer postoje tvz. vikend narkomani, narkofili, odnosno ljudi koji povremeno uzimaju drogu", izjavila je.

Osnovni problem Zavoda je nedostatak prostora za rad i manjak smještajnih kapaciteta. Ustanova ima svega deset kreveta za liječenje narkomana, a uzme li se u obzir da je prije rata imala 115 kreveta, jasno je u kakvim uvjetima rade ljekari. Još je nevjerovatnija činjenica da u čitavoj BiH u ovom trenutku nema nijednog kreveta za liječenje alkoholičara. Zavod, iako je na nivou Kantona Sarajevo, zapravo je jedini ove vrste u BiH i prima pacijenta iz cijele zemlje, rekla je direktorica.

Potpredsjednik Kebo je kazao da ovo društvo i njegove institucije jednostavno moraju naći način da se smještajni kapaciteti Zavoda prošire, u ovom trenutku za barem još deset kreveta, od čega bi pet bilo za liječenje alkoholičara.

Kebo namjerava da uskoro inicira sastanak s direktorima kliničkih centara u FBiH te s kantonalnim ministrima zdravstva radi zajedničkog dogovora o aktivnostima i sistemskim rješenjima za formiranje ustanove bar na nivou Federacije koja bi imala adekvatnu financijsku podršku i mogla odgovoriti svim zadacima u borbi čitavog društva protiv alkoholizma i narkomanije, saopćeno je.