BiH
0

Samo četiri posto romske djece u BiH je imunizirano

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Samo četiri posto djece u romskoj populaciji u BiH je imunizirano, 1,5 posto je uključeno u neki vid predškolskog obrazovanja, dok se jedna od tri djevojčice u romskoj populaciji uda se prije 18 godine što ima značajnog uticaja na njeno zdravlje - rekla je Anne-Claire Dufay, zamjenica predstavnice UNICEF-a povodom današnje konferencije "Zajedno za djecu BiH" u Sarajevu.

Na nivou Vijeća ministara BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH godišnje iz budžeta izdvaja tri miliona KM za pomoć romskoj populaciji u nekoliko segmenata: stambena izgradnja, obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvena zaštita.

"BiH je dobila priznanje da predsjedava Dekadom Roma naredne godine. Sa Evropskom komisijom radimo dosta projekata kako bi u prvom redu romskoj djecu pomogli pri uključivanju u društvo", kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić.

Dekada uključenja Roma je međunarodna inicijativa koja prvi put i na jedinstven način okuplja predstavnike vlasti, međunarodne vladine i nevladine organizacije i predstavnike romske zajednice s ciljem da u desetogodišnjem periodu (2005–2015.) značajno smanji diskriminaciju prema Romima.

Navodeći da je konferencija „Zajedno za djecu BiH“ dobra prilika da se razgovara o tome šta je BiH uradila u cilju poštivanja UN konvencije o pravima djeteta čija je BiH potpisnica, kaže da je do sada Vijeće ministara BiH usvojilo Akcioni plan za djecu, provelo metodologiju istraživanja i formiralo Vijeće za djecu.

Iako je u BiH, kako tvrdi Anne-Claire Dufay, u pogledu dječijih prava postignut napredak ukazala je na nejednakosti i posebno isključene grupe.

"Posebno smo zabrinuti i za djecu sa poteškoćama u razvoju, jer ih je u institucijama 67 posto. Također, jedan od problema je i nasilje nad djecom, jer 55 posto roditelja koristi nasilne metode discipliniranja djece", dodaje Anne-Claire Dufay.

S obzirom na povećan broj monoetničkih škola u BiH u narednom periodu smatra da se treba unaprijediti inkluzivno-interkulturalno obrazovanje i da se zaustavi segregacija u obrazovnom sistemu.

U tom smislu, ministar Ljubić Izrazio je nadu da će se u budućnosti stvarati bolji uslovi za odrastanje djece i njihovo uključivanje u društvo.