Sjeverna Amerika
0

Samo 900 bh. građana registriralo se za izbore u BiH

FENA
Predsjednik Upravnog odbora KBSA Emir Ramić sastao se, na traženje konzula Almijane Rudić, generalnog konzulata BiH u Chicagu, s Erminom Kosom, šefom Odsjeka za izbore u Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) i Irenom Hadžiabdić, članom CIK-a, saopćeno je iz KBSA.

Ramić je delegaciju CIK-a informirao o akciji KBSA pod nazivom "Kakva će zora Bosni svanuti, ti odluči" s ciljem da se podigne nivo svijesti sjevernoameričkih Bošnjaka o potrebi za registracijom i glasanjem na izborima u BiH.

Članovi delegacije CIK-a ocijenili su veoma važnom tu akciju i cjelokupan rad KBSA, krovne organizacije američkih i kanadskih Bošnjaka.

Oni su istakli da je osnovni cilj posjete delegacije CIK-a diplomatskim predstavništvima BiH u SAD i Kanadi utvrđivanje realnog stanja mogućnosti glasanja u diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH u Washingtonu, Ottawi, Chicagu i New Yorku.

Istaknuto je i to da su Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH omogućile glasanje bh. građana u dijaspori u DKP." Ako se tome doda činjenica da izmjenama Izbornog zakona izborni proces više nije ograničen na izbornu godinu, već je kontinuiran proces, te mogućnost dostave podataka osim poštom i faksom i elektronskom poštom, birači u matici i dijaspori su malo više izjednačeni u biračkom procesu i biračkom pravu", navodi se.

U saopćenju se ističe da CIK i Ministarstvo vanjskih poslova BiH planiraju u 25 zemalja otvoriti 32 biračka mjesta s 32 biračka odbora na kojima će biti više posmatrača iz raznih političkih subjekata.

"CIK će dostaviti biračke spiskove u sva DKP-a gdje će biti formirani birački odbori. Navedeni odbori će po izvršenom glasanju diplomatskom poštom dostaviti ispunjene glasačke listiće. Pojedinačno slanje glasačkih listića ne dolazi u obzir", navodi se.

Prema podacima CIK-a, zaključno s 4. julom registriralo se oko 12.000 građana BiH u dijaspori od čega samo 900 u SAD i Kanadi.

"S istim datumom imamo oko 1.200 građana BiH u stanju nepotpune registriranosti (CIK kontaktira ove građane). CIK je već odbila 800 obrazaca za registraciju zbog njihove pravne nevalidnosti. CIK će glasačke listiće poslati u periodu od polovine do kraja augusta. Glasanje u DKP bit će isključivo na dan glasanja 05. oktobra ove godine," navodi se.

CIK je putem specijalne akcije predregistracije, elektronskom poštom koju je vodio KBSA, dobila oko 5.000 novih građana BiH koji su izrazili želju da se registriraju.

CIK BiH okončala je postupak ovjere političkih subjekata za sudjelovanje na lokalnim izborima 2008. godine. Ovjereno je ukupno 80 političkih stranaka, 239 nezavisnih kandidata, 34 kandidata za učešće na izborima za predstavnike nacionalnih manjina, 41 koalicija i 20 listi nezavisnih kandidata.

Iz KBSA naglašavaju da je 22. juli zadnji rok za registraciju birača za lokalne izbore u BiH.