BiH
26

Samo 50-tak učesnika na utrci povodom Dana Evrope u Sarajevu

Klix.ba
Jutros je Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, dočekalo do sada najlošije organizovanu trku povodom Dana Evrope. Tradicionalna manifestacija "Trkom u Evropu" je ove godine privukla jedva 50-tak učesnika.

Na trci djece nije bilo ni 20 učesnika dok je trka odraslih od četiri kilometra, na kojoj u drugim gradovima regiona učestvuje preko 1.000 trkača, jedva sakupila 30 učesnika.

Šta se desilo sa ovom sportskom manifestacijom koja je prije dvije godine imala čak 500 učesnika na startu? Trend u svim gradovima svijeta je da se broj učesnika povećava umjesto što se smanjuje, dok je u utrci "Trkom u Evropu" broj učesnika u dvije godine smanjen sa 500 na samo 30-tak.

Sve druge utrke u Sarajevu i u BiH bilježe iz godine u godinu rast učesnika što ukazuje na posebnu anomaliju u ovogodišnjem izdanju "Trkom u Evropu" i što je utoliko više začuđujuće jer iza ove utrke stoji najmoćnija i finansijski najstabilnija institucija prisutna u BiH (Delegacija Evropske Unije u BiH).

Organizacijom ovakvih manfestacija treba da se bave oni kojima je to primarna djelatnost i dio objašnjenja za ovako katastrofalnu priredbu ove godine leži zasigurno u činjenici da je tehnički organizator utrke bio projekat "EU Awareness II" koji je očigledno podcijenio težinu zadatka.

Ako već govorimo o svijesti, potrebno je istaći i da su zbunjeni građani mislili da se radi o Red Bull utrci, a ne o trci koja obilježava Dan Evrope jer je impresivna ciljna kapija Red Bulla bila najuočljiviji rekvizit na manifestaciji.

Nadamo se da će u 2013. ova manifestacija povratiti svoj sjaj i uspjeh koji je imala prije par godina jer je ideja odlična i vrlo pozitivna.