BiH
0

Samo 5% mladih u omladinskim organizacijama

FENA
Samo pet posto mladih u BiH su članovi neke omladinske organizacije, zbog čega su vijeća učenika odličan prostor za prve početke njihovog aktivizma, rečeno je danas u Sarajevu nakon radnog sastanka predstavnika nekoliko udruženja građana koja rade sa vijećima učenika u srednjim školama širom BiH.

Na sastanku, koji je organizirala OSCE misija u BiH, izvršena je analiza dosadašnjeg rada ovih organizacija na podsticanju aktivizma mladih u srednjim školama, te razgovarano o unapređenju postojećih strategija i razvoju novih.

-Suština je kako osnažiti aktivizam mladih u srednjim školama, te na koji način oni mogu biti bitan faktor odlučivanja i školama i u svojim lokalnim zajednicama, kazao je nakon sastanka predstavnik Omladinske informativne agencije Jan Zlatan Kulenović.

On je kazao kako su u gotovo svim srednjim školama u BiH formirana vijeća učenika, ali da je još nedovoljna obuka, razvoj vještina i informiranje mladih, ali i menadžmenta škola, nastavnika i pedagoga o važnosti postojanja takvih tijela.

Istaknut je značaj nedavnog formiranja Asocijacije srednjoškolaca u BiH kao krovne organizacije, koja dosad ima više od 500 srednjoškolaca koji su njeni aktivni članovi.

Savjetnica za učešće građana u obrazovanju u OSCE-ovom Odjelu za obrazovanje Snježana Đuričić izrazila je nadu da će nakon ovog sastanka doći do intenzivnije koordinacije sa udruženjima građanima koje se uspješno bave vijećima učenika u različitim dijelovima u BiH.

OSCE je na sastanku predstavio i svoj novi projekt razvoja vijeća učenika za srednje škole u BiH, koji bi trebao biti realiziran u narednoj godini. Riječ je o projektu vršnjačke edukacije za 40 predstavnika vijeća učenika srednjoških škola.

Iskazano je očekivanje da vijeća učenika u narednom periodu dobiju bitnu ulogu u reformi srednjoškolskog obrazovanja, ali i u zaštiti prava mladih.