CIKBiH
0

Samo 2.300 građana Brčko distrikta odabralo entitet za koji će glasati

SRNA
Maksida Pirić (Foto: CIN)
Maksida Pirić (Foto: CIN)
Oko 2.300 građana Brčko distrikta, od 30.000 koliko ih nema određeno entitetsko državljanstvo, izjasnilo se za koji entitet žele glasati na predstojećim izborima u BiH, nezvanični su podaci Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Portparol CIK-a Maksida Pirić izjavila je Srni da je juče istekao rok za građane distrikta koji nemaju određeno entitetsko državljanstvo da se izjasne za koji će entitet glasati na oktobarskim izborima.

"Oni su mogli da dostave CIK-u popunjen obrazac na kojem se nalazi izjava o tome za koji entitet žele glasati, uz šta prilažu kopiju jednog od važećih identifikacionih dokumenata", objasnila je Pirićeva.

Ona je naglasila da CIK još nije dobio zvaničnu informaciju i dokumentaciju od Izborne komisije distrikta, te da će nakon što je dobije, razmotriti cjelokupnu sitaciju, i, u skladu sa zakonskim mogućnostima, donijeti određene zaključke u vezi sa ostvarivanjem biračkog prava za građane Brčkog koji nemaju određeno entitetsko državljanstvo.

Pirićeva je podsjetila da je slična situacija bila i 2006. godine, kada je ostavljena mogućnost biračima koji nisu imali određeno entitetsko državljanstvo da se na dan izbora, na biračkom mjestu izjasne za koji entitet žele glasati.

Građani Brčko distrikta imaju ekskluzivno pravo da se prije opštih izbora u BiH opredijele da li će glasati za kandidate političkih partija iz Republike Srpske ili Federacije BiH.