Politika stipendiranja u BiH
0

Samo 0,6 posto budžeta BiH za stipendije

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su na pres-konferenciji u hotelu "Saraj" u Sarajevu prezentirali prvu komparativnu studiju ''Politike stipendiranja u BiH''.

Analiza je rezultat dvogodišnjeg istraživanja i sastavni dio kampanje ''Brže, bolje, više stipendije'', koja nastoji poboljšati politiku stipendiranja u BiH.

Zoran Adžaip i Adis Arapović, pokretači studije,prezentirali su podatke o ukupnim izdvajanjima za stipendiranje u BiH, nivou kvaliteta stipendiranja, broju i strukturi stipendista, uvjetima potrebnim za dobijanje stipendije te uporedili te podatke sa zemljama regiona.

''U BiH je haotično stanje što se tiče stipendiranja jer se tim problemom bavi samo jedna institucija. Postignut je značajan napredak u odnosu na prošlu godinu jer je FBiH izdvojila dodatnih milion KM za stipendije, ali BiH i dalje zaostaje u odnosu na zemlje iz regiona, posebno na Hrvatsku'', rekao je Arapović.

Ukupna izdvajanja za stipendije ove godine iznose oko 22 miliona KM, što je tek 0,6 posto budžeta BiH, dok, poređenja radi, samo Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske izdvaja više od 23 miliona KM - više od svih institucija BiH.

Da bi se napredovalo u vidu stipendiranja CCI smatra da institucije vlasti BiH moraju povećati broj studenata i učenika obuhvaćenim stipendiranjem, povisiti stipendije više od sadašnjih 100 KM, a glavni kriterij za dobijanje stipendije bi trebao biti uspjeh i socijalni status.

CCI će nadležnim institucijama poslati rezultate istraživanja te nastaviti kampanju za poboljšanje stipendiranja i približenje standardima EU.