Miroslav Lajčak
0

"Samite EU - zapadni Balkan treba održavati svakih šest mjeseci"

SRNA
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Evropska unija treba da drži samite sa zemljama zapadnog Balkana svakih šest mjeseci da bi potvrdila svoju posvećenost integraciji regiona, predložio je slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak.

Prema navodima njemačke agencije DPA, očekuje se da bi Hrvatska trebalo da postane članica EU 2012. do 2013. godine, dok su termini za pristup Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH više nego nesigurni, zbog toga što su aktuelne članice EU izgubile interes za dalje proširenje evropskog bloka.

Miroslav Lajčak, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, kaže da je nedavna konferencija pod nazivom "EU - zapadni Balkan" u Sarajevu bila korisna za proces, jer nije bilo nikakvih prevelikih očekivanja tako da nije ni bilo mjesta za razočarenje.

On insistira da bi svi zajedno trebalo da se sreću na redovnim sastancima pri kraju predsjedavanja svake članice EU, koja traju po šest mjeseci.

Lajčaku je prihvatljiv prijedlog da EU imenuje specijalnog izaslanika za Balkan, o čemu razmišlja evropski  komesar  za spoljnu politiku Catherine Ashton.

Komentarišući spekulacije da on važi kao jedan od najozbiljnijih kandidata za tu eventualnu funkciju, Lajčak je rekao  da "nije zainteresovan za to dok god je na funkciji slovačkog šefa diplomatije". 

Slovačkoj, međutim, u subotu predstoje izbori, što znači  da Lajčaku pozicija ministra inostranih poslova nije garantovana, bez obzira što je, prema istraživanjima javnog mnjenja, Socijalistička partija aktuelnog premijera Roberta Fika vodeća.
Slovačka je istovremeno jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, što komplikuje pristup Brisela prema tom problemu.

U svakom slučaju, Lajčak kaže da se njegova zemlja ne protivi praktičnim koracima Kosova prema EU- integracijama, uključujući i moguću liberalizaciju viznog režima.