BiH
0

Samit u Ohridu: Susret Silajdžić - Kaczynski

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić sastao se u četvrtak, prije zvaničnog početka samita predsjednika zemalja centralne Evrope u Ohridu, s predsjednikom Poljske Lechom Kaczynskim.

Razgovarano je o saradnji naše zemlje i Poljske, reformskm procesima te o putu BiH ka Evropskoj uniji te članstvu u NATO-u.

Silajdžić je istaknuo da BiH nije velika zemlja ali da ima velike resurse te izrazio nadu da će ona i Poljska u budućnosti sarađivati na ekonomskom planu.

Podsjetio je da je naša zemlja na posljednjem samitu NATO-a u Bukureštu dobila Intenzivirani dijalog tekako očekuje skoro potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU-om.

Predsjedavajući Silajdžić smatra da je BiH trebala potpisati SSP kada i Srbija: "BiH je stoljećima multikulturalna zemlja i kao takva može puno ponuditi Evropskoj uniji", rekao je.

Kaczynski (Kačinski) je iskazao zanimanje za situaciju u BiH, reformske procese koji je vode ka EU te istaknuo da integracija u Uniju vodi stabilnosti, sigurnosnoj i političkoj.

Razgovarano je i o mogućnostima korištenja sredstava iz fondova EU-a koje je, kako je Kaczynski objasnio, Poljska već koristila te će u tom smislu prenijeti iskustva BiH.

Prvog dana boravka na samitu u Ohridu predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić je prisustvovao večeri koju je za šefove država priredio predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski.

Za danas je planirano je zvanično otvaranje samita šefova država centralne Evrope koji će otvoriti Branko Crvenkovski, predsjednik Makedonije, a nakon toga će biti održana prva plenarna sesija.

Za drugi dan samita predviđeno je da predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić ima bilateralne susrete.