Sutra u Moskvi
0

Samit predstavnika evropskih zemalja koje kupuju ruski plin

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Samit na koji je predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev pozvao šefove država i vlada evropskih zemalja koje kupuju ruski plin bit će održan sutra u Moskvi.

„Ruska Federacija očekuje od samita u subotu da na njemu budu potraženi putevi izlaska iz postojeće krize“, rečeno je danas Feni u Ambasadi Ruske Federacije u BiH.

Kako je ranije najavljeno iz ove ambasade, od Evropske unije na samitu će učestvovati evropski komesar za energetiku i ministar energetike države koja predsjedava Evropskom unijom, ministar Češke Republike. U Moskvu će stići i premijerka Ukrajine Julija Timošenko radi pregovora s premijerom Vladimirom Putinom.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić učestvovat će u subotu u Moskvi, na poziv predsjednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, na međunarodnoj konferenciji šefova država i vlada posvećenoj pitanjima obezbjeđenja dostave ruskog gasa potrošačima u Evropi.

Predsjednik Rusije u pismu Špiriću izražava očekivanje da će ovakav sastanak ne samo pomoći reguliranju aktuelne krize tranzita gasa već i omogućiti razmatranje šireg kruga pitanja evropske energetske bezbjednosti, saopćeno je danas iz Vijeća ministara BiH.