BiH
11

Samir Agić: Milion i po građana BiH trpi posljedice poplava

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Blizu milion i pol građana Bosne i Hercegovine su direktno ili indirektno, na svojoj imovini ili zdravlju, osjetili posljedice katastrofalnih poplava koje su prethodnih dana pogodile mnoge gradove u BiH, izjavio je za Anadoliju Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje.

"Tokom nekoliko dana poplava sa svojih ognjišta je izbjeglo oko 700 do 900 hiljada osoba od kojih su se mnoge kasnije vratile i pokušavaju da nastave život na tim područjima. Također, oko milion i pol ljudi je direktno ili indirektno osjetilo posljedice poplava ili na svojoj imovini ili zdravlju", kazao je Agić.

Ipak, upozorava kako je krajnje neozbiljno i amaterski da se u ovom momentu govori o žrtvama jer, kako kaže, na taj način se samo dodatno stvara panika među građanima BiH.

"Naša institucija nema konačne podatke o stradalima u poplavama, a čujemo razne izjave o tome da je 20 do 30 osoba poginulo u poplavama. To su vrlo opasne izjave i špekulacije, jer još nije utvrđeno konačno stanje. Vrlo je neozbiljno da se u ovom momentu govori o žrtvama, samo se dodatno stvara panika među građanima BiH", rekao je Agić.

Napominje da je nekoliko hiljada osoba sa područja ugroženim poplavama spašeno helikopterima u najtežim momentima.

"Helikopterima Oružanih snaga BiH, Hrvatske, Slovenije i EUFOR-a spašeno je 2.500 osoba koje su prevezene na sigurna područja tokom poplava. Indirektno je našim aktivnostima spašeno od 25.000 do 30.000 građana iz poplavama pogođenih gradova", istakao je pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje.

Na kraju dodaje kako je u akcijama evakuacije i spašavanja građana u gradovima pogođenih poplavama učestvovalo do 16 helikoptera OS BiH, vojske Hrvatske, Slovenije i EUFOR-a.