Predavanja stručnjaka
0

FOTO / Salveo za zdravlje predškolske djece

Sarajevo-x.com
"Djeca predškolskog uzrasta koja pohađaju vrtiće obolijevaju osam do 12 puta tokom godine od upala gornjih disajnih puteva za razliku od djece koja ne pohađaju kolektive, koja imaju tri do pet upala disajnih puteva godišnje. Ulazak u kolektiv podrazumijeva kontakt sa drugom djecom i samim tim prenos uzročnika bolesti, te su oboljevanja kod ove djece učestalija", tvrdi prim. dr. med. Amra Junuzović-Kaljić, specijalista za dječije bolesti i odgovorni ljekar dispanzera za predškolsku djecu Doma zdravlja Stari grad u Sarajevu.

Imajući u vidu činjenicu da su upale gornjih disajnih puteva najučestalije bolesti čovječanstva uopće, a što se naročito odnosi na djecu, farmaceutska kompanija Salveo BiH, među čije proizvode se ubrajaju dobro poznati sirup za liječenje kašlja Prospan, kapi za nos Nisita, te pastile za grlo Isla, u saradnji sa JU Djeca Sarajeva planira provesti edukativnu kampanju o značaju sprovođenja mjera zdravstvene zaštite, higijene i pravilne ishrane djece predškolskog uzrasta.

U sklopu kampanje predviđeno je 10 predavanja koje vodi prim. dr. med. Junuzović-Kaljić, a koje su namijenjene medicinskim sestrama u vrtićima, odgajateljicama, nastavnicama i psihologinjama uposlenim u JU Djeca Sarajeva (oko 120 uposlenica). No, planirana su predavanja i za najbitniju "kariku" u čuvanju zdravlja djeteta, odnosno za same roditelje, te radionice za predškolsku djecu. Predavanja će se održati u vrtićima u Kantonu Sarajevo, uključujući i općine Hadžići i Vogošća.

Prvo predavanje, namijenjeno medicinskim sestrama, održano je u vrtiću Skenderija, prilikom kojeg je stavljen akcenat na ulogu medicinske sestre u provođenju mjera zdravstvene zaštite, mjera higijene i pravilne ishrane, provjeru imunizacijskog statusa djeteta i značaj sistematskog pregleda djeteta pri upisu u vrtić. Naročita pažnja se posvetila komunikaciji medicinskih sestara sa pedijatrijskom zdravstvenom zaštitom, ali i sa roditeljima u pogledu zdravstvenog stanja i kontinuiranog zdravstvenog odgoja djeteta.

Vodeći se podatkom da se oko 80% posjeta pedijatru događa zbog upala disajnih puteva i popratnog kašlja kod djece, Salveo je pokrovitelj brošure pod nazvom "Upale disajnih puteva kod djece predškolske dobi" namijenjene roditeljima. Autori brošure, ugledni ljekari prof. dr. Ediba Saračević, prim. mr. sci. dr. Aida Volić i mr. sci. dr. Zehra Sarajlić iz Kliničkog centra u Sarajevu i prim. dr. Amra Junuzović-Kaljić iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo u pomenutoj brošuri daju smjernice roditeljima o najučestalijim simptomima i obolijevanjima djece predškolskog uzrasta, simptomatskom liječenju oboljelog djeteta, ali i o značaju općih higijenskih mjera kao prevencije obolijevanja: pranje ruku, higijena i toaleta nosa. Brošura će se dijeliti roditeljima koji budu prisutni na predavanjima, ali i svim roditeljima prilikom upisa djece u vrtić.