Arzija Mahmutović šuti
0

Salmonela u sarajevskim vrtićima, roditelji paniče

Piše: Tatjana Sekulić
Osmero djece iz iz vrtića koji su u nadležnosti JU 'Djeca Sarajeva' zaraženi su bakterijom salmonela. Roditelji su u panici bez obzira na to što je istragu o tome provela i Sanitarna inspekcija koja je sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izvršila detaljan pregled prostorija, uređaja, opreme i uposlenih radnika u centralnoj kuhinji na Mojmilu.

Tokom inspekcije uzeti su brisevi radnih površina, hrane, ali i brisevi grla i nosa deset uposlenika koji su za vrijeme inspekcije bili na radnom mjestu. Svi nalazi su negativni, a čekaju se rezultati pregleda stolice kako bi se otkrilo eventualno kliconoštvo, navodi se u saopštenju koje je izdala press služba Kantona Sarajevo.

Da su rezultati negativni potvrdio nam je i Sretko Žmukić, stručni saradnik u Ministarstvu obrazovanja i nauke KS.

"Sanitarna inspekcija je ustanovila da je sve u redu, no u svakom slučaju naredila je da svi uposlenici JU 'Djeca Sarajeva' izvrše pregled stolice, te da se obavjeste svi roditelji čija djeca idu u obdaništa Javne ustanove 'Djeca Sarajeva', kako bi ih odmah, u slučaju stomačnih tegoba, odveli pedijatru i obavili pregled na kliconoštvo", istakao je Žmukić.

Nakon što je utvrđeno da je u vrtiću 'Skenderija' zaraženo četvero djece, ovaj vrtić je bio privremeno zatvoren, navodno, zbog 'provjetravanja'.

Roditelji su zabrinuti za zdravlje djece, a kada su zatražili sastanak sa direktoricom Arzijom Mahmutović od njenih pomoćnika su dobili odgovor da nikakvog sastanka neće biti, šta više tužit će za klevetu majku koja je zvala sanitarnu inspekciju jer bespotrebno širi paniku s obzirom da nije pronađena bakterija salmonela.

Redakcija portala Sarajevo-x.com je također pokušala kontaktirati direktoricu JU 'Djeca Sarajeva' , no i prije nego što smo joj postavili bilo kakva pitanja Arzija nam je kazala:

"Vaš portal o meni uvijek piše neistine, zato i sada pište šta želite i nema potrebe da bilo šta provjeravate jer vam neću odgovarati na pitanja!", kazala nam je gđa Mahmutović 'ljubazno' poklopivši slušalicu.

Razlog zbog kojeg Arzija ne želi istupati u medijima i objasniti javnosti šta se dešava u obdaništima, umiriti roditelje ukoliko je zaista nalaz sanitarne inspekcije neutralan i tačan, ili pak sazvati sastanak i porazgovarati s roditeljima i dalje ostaje nepoznanica.

Jedno je sigurno, roditelji su u strahu, djeca oboljevaju od bakterije salmonele, a izvor zaraze još uvijek nije pronađen. Peticiju, kojom traže smjenu direktorice Arzije Mahmutović, roditelji su ponovo aktuelizirali, a kako kažu ako to ne uspije onda će se potruditi, svim legalnim sredstvima da Arzija ne dobije još jedan mandat na mjestu direktorice JU 'Djeca Sarajeva'.

A, priču o tome da li će ove godine mališane u 'Arzijinim' odbaništima obradovati Djed Mraz ostavljamo za drugi put...