BiH
2

Salkić: Zahtjevi roditelja u Konjević Polju su utemeljeni

FENA
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić danas je posjetio Osnovnu školu "Petar Kočić", područno odjeljenje u Konjević Polju u općini Bratunac, gdje je razgovarao s predsjednikom i članovima Vijeća roditelja o aktuelnim problemima koji su uzrok bojkota nastave bošnjačke djece.

"Stavovi roditelja bošnjačke djece su utemeljeni na Ustavu RS-a, na Zakonu o osnovnom obrazovanju RS i vrijeme je da se ministar pojavi u ovoj školi i razgovara s roditeljima. Koristim ovu priliku da ga pozovem da dođe i razgovara s roditeljima, te da zajedno s njima traži rješenja", izjavio je Feni Salkić.

Iako je bio obaviješten, direktor škole u Konjević Polju Savo Milošević nije prisustovao ovom sastanku zbog, kako je rečeno, već zakazanih obaveza.

"Direktora ne zanima što njegova djeca ne pohađaju nastavu. Podržavam roditelje koji su iznijeli danas alternativna rješenja. Mi ćemo ih podržati u svakoj njihovoj odluci šta god oni odluče za svoju djecu kada je u pitanju obrazovanje", naglasio je Salkić.

Roditelji bošnjačke djece najavljuju ponovo okupljanje sutra u školskom dvorištu u Konjević Polju.

"Razmišljamo da djecu pošaljemo u školu u Potočare ili ćemo tražiti neko drugo rješenje. Sutra ćemo se dogovoriti, jer nama je dosta bacanje prašine u oči", kazao je Feni član Vijeća roditelja Vehid Dedić.

Roditelji pozivaju sve nadležne institucije da se uključe u rješavanju njihovih problema, zbog kojih su se i odlučili na bojkot nastave, a jedan od njihovih zahtjeva je uvođenje u nastavu nacionalne grupe predmeta.