BiH
13

Salkić: Zabrinjavajući nivo segregacije u obrazovanju RS-a

FENA
Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić izjavio je da Bošnjacima, iako su konstitutivni narod, nije dozvoljeno da pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, te da nemaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Tokom razgovora s Jonathanom Mooreom, šefom misije OSCE u BiH, Salkić je predočio američkom diplomati aktualnu situaciju u školstvu, naglasivši povećan stepen segregacije, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Posljednja dešavanja u naselju Vrbanjci kod Kotor-Varoši, gdje je sud, kako je naveo, donio presudu kojom se roditelji djece proglašavaju krivima jer nisu djecu slali u školu, Bošnjaci vide kao institucionalni pritisak na povratnike i nastavak ugrožavanja njihovih osnovnih ljudskih prava.

"I dalje smo svjedoci grubih kršenja ljudskih prava Bošnjaka, kako u procesu obrazovanja, tako i u drugim oblastima. Pokušali smo razgovorom sa predstavnicima Vlade RS-a rješavati probleme, ali se još uvijek nismo izborili čak ni za pravo na jezik i nacionalnu grupu predmeta", naveo je Salkić.

Uvjeren je da američka inicijativa postizanja jedinstvenog obrazovnog sistema u BiH može ponuditi odgovore kojima će svi narodi biti zadovoljni.

"Pitanje obrazovanja mora se konačno podići na viši nivo i ne smije ostati tek dnevno-politički problem", kazao je.

Ambasadora Moorea upoznao je i o drugim problemima s kojima se Bošnjaci susreću, prije svega sa diskriminacijom prilikom zapošljavanja.

"Bošnjaci se ne mogu zaspoliti u institucije vlasti, općinske administracije, javna preduzeća ... Ova diskriminacija mora biti otklonjena", kazao je nakon sastanka potpredsjednik Salkić.

Pozvao je ambasadora Moorea da na nivou OSCE-a i međunarodnih organizacija pokrene pitanja vezana za diskriminaciju, kako bi se zaštitila osnovna ljudska prava Bošnjaka i Hrvata u bh. entitetu RS.