BiH
90

Salkić: Vučić će ući u historiju ako dođe i kaže da je u Srebrenici počinjen genocid

Piše: Er. M.
Ramiz Salkić (Foto; Edin Hadžihasić/ Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto; Edin Hadžihasić/ Klix.ba)
"Srebrenica je stvar koja ima planetarne razmjere, a genocid koji je počinjen u Srebrenici je činjenica sa kojom svijet mora živjeti bez obzira na državu ili etničku pripadnost", rekao je za Klix.ba u Srebrenici potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Salkić je istakao da svi Srebrenicu trebaju doživljavati kao opomenu da se ovakav zločin nikada ne ponovi.

"Potezi Rusije nisu nas iznenadili. Iznenadili bismo se da je takvo šta uradila neka od naših prijateljskih zemalja. Rusija je od 1992. godine do danas imala jasnu politiku podržavanja Slobodana Miloševića i separatističkih ideja Srba iz BiH. Danas podržava vlast u entitetu koja također ima separatističke namjere", kazao je Salkić.

On je dodao da žrtve genocida određenu vrstu satisfakcije mogu doživjeti samo osuđivanjem ratnih zločinaca i onih u čije su ime zločini počinjeni.

"Srbija i entitet Republika Srpska to trebaju uraditi, a ne Rusija. Trebaju kazati da su svjesni da je neko u njihovo ime počinio genocid, da se izvinjavaju i kaju zbog toga, te da moramo svi živjeti zajedno. Tada će biti zajednička satisfakcija žrtvama", rekao je Salkić.

Istakao je da su žrtvama posebno važne rezolucije koje su usvojene u američkom i evropskom parlamentu s obzirom na to da i Srbija teži EU.

"Srbija će jednog dana morati prihvatiti sve što je evropski parlament odlučio. Srbija ako želi u EU morat će prihvatiti da je u Srebrenici počinjen genocid", kazao je Salkić.

Salkić je rekao da premijer Srbije Aleksandar Vučić u Srebrenicu treba doći zbog svoje države i svog naroda.

"Porodicama on može iskazati samo poštovanje na način na koji sam rekao. Nikakav drugi čin kod žrtava neće izazvati pažnju. To nije nikakva posebna historijska posjeta", istakao je Salkić.

Dodao je da će Vučić ući u historiju samo ako sutra dođe i kaže da je u Srebrenici počinjen genocid i da se u ime Srbije kaje i izvinjava zbog zločina.

"Ako to ne uradi on će biti samo prolazna etapa u historiji Memorijalnog centra. U historiju će ući onaj ko dođe, pokaje se i kaže da se klanja žrtvama genocida", zaključio je Salkić.