BiH
0

Salkić: Vijeće i Poslovnik Ustavnog suda RS-a neustavni

FENA
Ramiz Salkić (Foto: Oslobođenje)
Ramiz Salkić (Foto: Oslobođenje)
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić ponovo je danas upozorio da Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a radi suprotno Ustavu i ima Poslovnik koji nije u skladu s Ustavom te da je to potpuno neprihvatljivo za Bošnjake.

Iz tog razloga, naglašava, Bošnjaci nisu ravnopravni prilikom donošenja odluka, na način kako je to propisao entitetski ustav.

Salkić je iznio primjedbu da se na to danas u parlamentu RS-a, u uvodnom obraćanju o obavještenju Ustavnog suda RS-a o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti poslanicima, nije ni osvrnuo predsjednik te najviše pravosudne institucije Džerard Selman.

"U članu 70. Ustava obrazložena je procedura donošenja određenih odluka u Vijeću i procedura koja se odnosi na pokretanje vitalnog nacionalnog interesa od dvije trećine delegata u klubovima naroda u Vijeću naroda", podsjetio je on i istakao da je jasno definirano i na koji način u tim slučajevima treba da radi Ustavni sud i da dvije trećine od ukupnog broja sudija odlučuju da li je nešto prihvatljivo u proceduralnom smislu i da li je dovoljno da dvojica sudija glasaju da li je povrijeđen vitalni nacionalni interes nekog od konstitutivnih naroda.

Međutim, navodi da je Ustavni sud RS-a "obrnuo“ tu proceduru i navodi da je dovoljno da dvojica sudija ocijene da je određeno pitanje u skladu s predviđenom procedurom, a da je za ocjenu da je vitalni interes povrijeđen dovoljne dvije trećine izabranih sudija tog suda.

Salkić stoga navodi da je bilo situacija u Ustavnom sudu RS-a da su četvorica sudija glasala, primjera radi da je povrijeđen vitalni nacionalni interes kod odlučivanja u vezi s prefiksom "bosanski“, a trojica su bila protiv.

"I pobijedila su ta trojica", kaže Salkić i navodi da "to nema nigdje u normalnom svijetu“.

Ističe da, ukoliko se takva praksa nastavi, institut vitalnog nacionalnog interesa će biti bespotreban i omalovažen, te da već služi za ismijavanje.

Od predsjednika Ustavnog suda RS-a očekuje da bude zaštićen vitalni nacionalni interes Bošnjaka i da se konačno promijeni Poslovnik o radu Ustavnog suda RS-a.