BiH
52

Salkić: U RS-u i ove školske godine diskriminacija djece Bošnjaka

FENA
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, u povodu 1. septembra i početka nastave u svim školama u Bosni i Hercegovini, upozorio je domaću i svjetsku javnost na narastajuću diskriminaciju koju sistem provodi protiv nesrpskog stanovništva u bh. entitetu RS.

"Radost polaska u školu i ove godine zamijenit će osjećaj ugroženosti koji djeca Bošnjaka, njihovi roditelji i nastavnici imaju već godinama u bh. entitetu RS. Stoga ću, umjesto uobičajene čestitke poželjeti svima da ove godine imamo dovoljno strpljenja, snage i mudrosti da nadvladamo sistemsku diskriminaciju koju vlasti ovoga entiteta provode nad Bošnjacima", naveo je Salkić.

Entitet RS je, kako navodi, jedino mjesto u Evropi gdje danas "imamo klasični aparthejd".

"Bošnjaci su žrtve segregacije koja je već ugrađena u funkcionisanje sistema i osnovna ljudska prava krše se sistemski sa svih nivoa vlasti u RS. Vlasti negiraju bosanski jezik iako je on nepobitna činjenica. Ne dopuštaju nacionalnu grupu predmeta. A ova prava su garantovana Evropskom poveljom o ljudskim pravima", ukazuje entitetski potpredsjednik.

Ovakvo djelovanje vlasti RS dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je entitetima dao prava i obaveze, zahtijeva, istakao je Salkić, od vlasti u BiH i međunarodne zajednice da se preispitaju i daju odgovore na pitanje da li je ovakav oblik organizacije države usklađen s evropskim demokratskim modelom.

"Tokom školskog raspusta pokušali smo riješiti probleme sa kojim se djeca i njihovi roditelji suočavaju, ali nismo imali partnere za razgovor. Vlasti RS su zauzele stav, utemeljen na stavu Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), da nastave otvoreno negirati bosanski jezik, a samim tim i Bošnjake kao narod, te Bosnu i Hercegovinu kao državu. Stoga smo prinuđeni da i ove godine za učenike organizujemo instruktivnu nastavu", naveo je Salkić.

Pozvao je vlasti Federacije BiH i kantona koji imaju dodira sa bh. entitetom RS da pruže podršku i pomognu provođenje nastave bošnjačkoj djeci.

"Također, pozivam domaće i međunarodne organizacije koje se bave ljudskim pravima i obrazovanjem, da se uključe i pomognu djeci, njihovim roditeljima i nastavnicima. Mi već imamo veliki problem i ne možemo ga ignorisati i odlagati njegovo rješenje. Jer, sutra će biti kasno kada koncept novog etničkog čišćenja, koje se upravo provodi, bude dao rezultate", navodi potpredsjednik Salkić.

On je pozvao Bošnjake na mir i dostojanstvo, a građane srpske nacionalnosti u bh. entitetu RS da ne dopuste aktualnim vlastima da u njihovo ime krše osnovna ljudska prava Bošnjaka.

Također, uputio je apel Vijeću ministara da učini sve kako bi se zaustavila narastajuća diskriminacija.