BiH
1

Salkić se sastao sa Jonathanom Mooreom: Ko će odgovarati za segregaciju djece u RS-u?

Klix.ba
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, razgovarao je danas u Banjoj Luci sa Jonathanom Mooreom, šefom Misije OSCE u BiH.

Problemi sa kojima se susreću djeca Bošnjaka u obrazovnom sistemu, poput negiranja bosanskog jezika i sprječavanja da se izučava nacionalna grupa predmeta, stvorili su u proteklim godinama velike probleme.

Potpredsjednik Salkić iznio je očekivanja da će Misijia OSCE-a u BiH poduzeti značajne korake kako bi spriječila segregaciju i diskriminaciju, te se zahvalio ambasadoru Mooreu na dosadašnjim naporima da se ova pitanja riješe. Nakon sastanka potpredsjednik Salkić je izjavio:

"Upoznao sam ambasadora Moorea sa zabrinjavajućim posljedicama diskriminacije i segregacije u obrazovnom sistemu bh. entiteta RS. Hiljade bošnjačke djece skoro u svim općinama ovoga entiteta, trpjelo je proteklih godina segregaciju koja je ostavila krupne posljedice nagle radikalizacije srpske politike u Banja Luci. Ko će odgovarati za ovu segregaciju i njene posljedice? Čitave generacije naše djece pohađaju nastavu u alternativnim prostorima, a naše škole, koje su gradili naši očevi, one su naočigled Evrope i svijeta pravoslavizirane, data su im imena pravoslavnih svetaca i u njima je zabranjeno pohađati nastavu na bosanskom jeziku. Ovakva praksa Bosnu i Hercegovinu vraća stotinama godina unazad. Podsjetio sam ambasadora Moorea da i OSCE ima određen stepen odgovornosti za ovakvo stanje, s obzirom da su sudjelovali u reformi obrazovnog sistema. Godinama je trajala borba za povratak Bošnjaka svojim domovima, a sada trpe diskriminaciju i segregaciju u obrazovanju, zatim pri zapošljavanju, liječenju itd. Oni razmišljaju da odu sa svojih ognjišta. Mi moramo progovoriti o odgovornosti. OSCE je naš izuzetno važan partner koji je doprinijeo stabiliziranju prilika u našoj zemlji. Iz te činjenice crpim nadu da će svojim djelovanjem doprinijeti ukidanju diskriminacije i segregacije u ovome entitetu."

Salkić je dodao da se tokom 2015. godine u bh. entitetu RS desilo petnaest napada na povratnike, a nakon zločinačkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, MUP RS je proveo seriju hapšenja. Potpredsjednik Salkić informisao je ambasadora Moorea da je policija hapsila Bošnjake s ciljem zastrašivanja, te da od oko 40 uhapšenih osoba javnost nije obaviještena da je podignuta ijedna optužnica.