BiH
4

Salkić: Pomoći bivšim logorašima na području RS-a

FENA
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić izjavio je danas za Agenciju Fena da žali zbog odluke Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a koje je odlučilo da dopunama Zakona o izvršnom postupku RS-a nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Salkić je naglasio da će se sagledati način kako pomoći bivšim logorašima na području entiteta RS-a u isplati odštete zbog pretrpljenih tortura.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a ukazivao je da se povreda vitalnog nacionalnog interesa ogleda u tome što se, između ostalog, Zakonom o dopunama Zakona o izvršnom postupku RS-a osobama, koje su bile za vrijeme posljednjeg rata u logorima u RS-u, uglavnom pripadnicima bošnjačkog naroda, uskraćuje pravo na naknadu tada nastale materijalne i nematerijalne štete.

I Salkić je naglasio da je ovo više moralno pitanje koje je, nažalost, do danas ostalo nedefinirano.

"RS, kao entitet, te čitava država, moraju naćin način da, ljudi koji su suprotno svojoj volji bili zatočeni, mučeni i izloženi zlostavljanju, imaju mogućnost da dobiju odštetu, koja je simbolična i sigurno ne može umanjiti sve ono što su pretpjeli", rekao je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a.

Istakao je da je Ustavni sud RS-a, potvrđujući sporni zakon, samo pokazao da "ovo društvo još nije spremno da tim ljudima osigura pravo na pravičnu nadoknadu".

Međutim, u Vijeću Ustavnog suda RS-a smatraju da normama ovog zakona nije dovedeno u pitanje nijedno pravo iz okvira prava od vitalnog nacionalnog interesa koja garantuje Ustav RS-a.

Naime, Vijeće je ocijenilo da se osporena zakonska odredba ne odnosi na pripadnike nijednog konstitutivnog naroda, niti sadrži nacionalni predznak, već tretira jednako sve osobe koje su ishodile pravosnažne i izvršne sudske odluke za naknadu štete.

S druge strane, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a ukazivao je već duže vrijeme da sporni zakon predstavlja nastavak procesa uskraćivanja prava žrtvama torture i drugih teških povreda ljudskih prava, umjesto da im budu osigurane pune i efektivne mjere reparacije koje ne smiju da zavise od parlamentarne većine.