BiH
0

Salkić podržao zahtjeve roditelja srebreničkih osnovaca

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić podržao je legitimne zahtjeve roditelja učenika osnovne škole u Srebrenici, kao njihovo puno pravo na ravnopravnost u procesu školovanja i odgoja djece.

"Odluka velikog broja roditelja da ne šalju svoju djecu na nastavu u Srebrenici je očekivana, nakon provedenih aktivnosti da se ukaže na ugrožene interese Bošnjaka i pravo na očuvanje jezika i identiteta u obrazovnom procesu u Srebrenici i RS-u. Optužbe nosilaca javnih funkcija u organima i institucijama u RS usmjerene protiv legitimnih zahtjeva roditelja bošnjačke djece nemaju osnova i predstavljaju još jedan u nizu pritisaka na Bošnjake“, naglašava Salkić.

Nekorektno je, ističe u pisnaoj izjavi, stavljati pitanje obrazovanja djece u Srebrenici isključivo u politički i politikantski kontekst, što pojedinci pokušavaju, s ciljem da pribave jeftine političke poene.

Salkić ocjenjuje da su aktuelna dešavanja u vezi s obrazovanjem bošnjačke djece u Srebrenici i loše stanje u oblasti obrazovanja u RS, posljedica loše provedene reforme obrazovnog sistema u entitetu.

Podsjećanja radi, u 205 osnovnih škola na području Republike Srpske angažovano je, u školskoj 2011/12. godini, ukupno 11.671 radnik.

U nastavi i radu sa učenicima angažovano je 8.261 osoba, te na poslovima tehničkog i pomoćnog osoblja 3.410 uposlenika.

Od tog broja ukupno je, u nastavi u osnovnim školama angažovano 392 Bošnjaka, a njih 142 na poslovima van nastave.

U srednjoškolskom obrazovnom sistemu RS angažovano je ukupno 4.969 radnika. Od tog broja je 3.746 nastavnika i 1.223 radnika van nastave. Na poslovima nastavnika angažovano je 75 Bošnjaka i 16 pomoćnih radnika i tehničkog osoblja u 91 srednjoj školi u ovom entitetu.

"Pozivamo nadležne organe i institucije vlasti u RS da nađu najrealnije rješenje u skladu sa zahtjevima roditelja bošnjačkih učenika u Srebrenici, te da poduzmu sve potrebno da se stanje u obrazovanju RS temeljito izmijeni, uz poštivanje zahtjeva zasnovanih na demokratskim načelima i usklađenim sa osnovnim ljudskim pravima, od kojih je jedno od temeljnih - pravo na nepristrasno obrazovanje i odgoj djece u školama“, izjavio je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a.