BiH
0

Salkić pisao PIC-u: Referendum otvara destabilizaciju i vraćanje u devedesete

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je sve međunarodne organizacije da ne smiju dopustiti održavanje referenduma u RS-u, jer će to značiti uvođenje novih praksi u kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, dovesti do nagle destabilizacije i otvoriti mogućnosti vraćanja u devedesete.

U pismu ambasadorima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC), Salkić poziva međunarodne organizacije i ambasade prijateljskih zemalja da "hitno i bez odlaganja spriječe radikalnu, secesionističku i antiustavnu politiku Banja Luke".

"Ukoliko Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) dopusti održavanje referenduma u RS-u o 9. januaru smatrat ćemo ovu instituciju suvišnom i bez ikakve uloge u našem društvu. Tada ćemo znati da ta institucija ne postoji zbog interesa Bosne i Hercegovine, očuvanja mira i stabilnosti, već isključivo zbog sebe", istakao je Salkić.

To će biti znak, dodao je, "da put ka sigurnosti i zaštiti građana i države Bosne i Hercegovine moramo tražiti na drugi način i na drugome mjestu".

Uime izabranih i imenovanih predstavnika Bošnjaka u bh. entitetu RS, naroda koji je konstitutivan na svakom milimetru države Bosne i Hercegovine, izrazio je nezadovoljstvo i zabrinutost razvojem događaja u našoj zemlji i zahtijeva hitno poduzimanje aktivnosti na sprečavanju kršenja Ustava Bosne i Hercegovine.

"Pozivamo domaće pravosuđe, OHR, PIC, Organizaciju za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), Delegaciju Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Turske, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Japana, Kanade, Italije i drugih prijateljskih zemalja, da stanu u zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma i spriječe održavanje referenduma o Danu bh. entiteta RS. Ukoliko budemo tolerisali ovaj presedan, kojim se odbacuju legalno i legitimno donesene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, nastat će haos i zemlja će ući u opasnu fazu, koja može dobiti i oblike anarhije, pokušaja podjele zemlje, te narušavanja mira", smatra Salkić.

U pismu je dodao i sa su bošnjački zvaničnici, kao konstruktivni element u kreiranju demokratskog društvenog ambijenta posljednjih godina pokretali inicijative, davali sugestije i upozoravali na radikalizaciju koja se provodi i podržava od strane srpskih političkih predstavnika u RS.

"Svjesni ozbiljnosti tih procesa upozoravali smo domaću i međunarodnu javnost, ukazujući na opasnosti po mir, demokratiju i stabilnost. Ukazivali smo da je usljed inertnosti međunarodnih organizacija dopuštena krvava agresija na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, potom genocid u Srebrenici, što je rezultiralo desetinama hiljada mrtvih civila. Takve greške svijet ne smije ponavljati dopuštajući ubrzanu radikalizaciju srpske politike i vlasti u Banja Luci. Nažalost, naša upozorenja nisu tretirana adekvatno, kao konstruktivni doprinos jačanju mira, stabiliziranju unutarnjih struktura Bosne i Hercegovine i njene pozicije u svijetu", ukazao je Salkić.

Naprotiv, dodao je, nakon što je u Dejtonu nepravedno jednom entitetu dato ime po jednome narodu – načinjene su nove štete Bošnjacima u ovome entitetu, ustavnim promjenama u miru.

"Napravljena su nedopustiva asimetrična rješenja u Ustavu bh. entiteta RS u odnosu na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine kojim je pozicija Bošnjaka dodatno oslabljena. U Federaciji postoji Dom naroda u kojem svi narodi demokratskim putem mogu uticati na svoju sudbinu i poziciju, dok je u RS Vijeće naroda postavljeno tako da se njegov rad zasniva samo na konstatiranju povreda nacionalnih interesa i kontinuirane majorizacije, te institucionalne diskriminacije, što se ogleda i kroz rad Ustavnog suda RS koji godinama, u procesu odlučivanja, po pitanju vitalnog nacionalnog interesa radi po Poslovniku koji je potpuno suprotan odredbama Ustava RS i Zakona o Ustavnom sudu RS", naveo je u pismu entitetski potpredsjednik.

Bošnjaci kroz institucije sistema nemaju mogućnost, naveo je, da ostvare svoja prava, što već godinama proizvodi ozbiljne frustracije.

"Dodatno, pozicija potpredsjednika entiteta je također neujednačena i potpuno je suprotna poziciji potpredsjednika u Federaciji Bosne i Hercegovine po nadležnostima, tako da su u bh. entitetu RS sva prava potpredsjedniku iz reda bošnjačkog naroda uskraćena. Kabinet potpredsjednika je izbačen iz Palate predsjednika, a nakon toga uskraćena je mogućnost da ima svoje saradnike, da ima budžet, da može donositi odluke. Ovim je značajno ugrožena ustavna pozicija Bošnjaka", upozorio je.

Pri tome, ističe, Bošnjaci su izloženi najbrutalnijoj diskriminaciji, kakva na tlu Evrope nije zabilježena decenijama.

"Bošnjacima je uskraćeno pravo na jezik, na zapošljavanje u javnom sektoru, u policiji, u prosvjeti... Provodi se zabrinjavajuća pravoslavizacija javnih institucija i pripadnicima drugih religija nameću se pravoslavni praznici javnih ustanova i institucija", smatra Salkić.

Ukazao je i da je sve do Odluke Ustavnog suda, bh. entitet RS obilježavao svoju krsnu slavu.

"Referendum koji je najavljen želi ozvaničiti upravo vjerski praznik javne institucije. Radi se o kršenju Ustava koji je u svojoj biti sekularistički. Iako postoji obaveza Upravnog odbora za provedbu mira i Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da spriječe svako kršenje Ustava i narušavanje mira, godinama su tolerisane antidejtonske aktivnosti vlasti u Banja Luci. Beskrajno visok prag tolerancije iskorišten je za nezapamćenu radikalizaciju, otvorene najave secesije i referenduma za otcjepljenje", stoji u Salkićevom pismu.

Vlasti u Banja Luci pokrenule su, kako tvrdi, "proces naoružavanja rezervnog sastava policije, naoružavanja redovnih policijskih struktura dugim cijevima i osnaživanje zaštitarskih agencija".

"Pri tome su lovačka udruženja postala model naoružavanja civilnog stanovništva. Posljednje vrijeme gase se lovišta gdje žive Bošnjaci, a to implicira oduzimanje naoružanja od lovaca Bošnjaka. Sve nam to ukazuje da se u bh. entitetu RS narušava ravnoteža koja može imati pogubne posljedice. Pri tome, i pored naših upozorenja, OHR nije poduzeo nijedan konkretan potez", istakao je entitetski potpredsjednik.

Zabrinut zbog ozbiljne distanciranosti OHR-a, te površnog uključivanja drugih međunarodnih organizacija u ove probleme, traži reakciju međunarodnih organizacija.