BiH
1

Salkić: Otkrivanje najveće masovne grobnice u Tomašici obilježilo 2013. godinu

FENA
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Otkrivanje najveće masovne grobnice ubijenih Bošnjaka i Hrvata u Tomašici kod Prijedora obilježilo je ovu godinu, ocijenio je u razgovoru za Fenu potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić.

On ističe da je 2013. obilježila i nespremnost Ministarstva prosvjete i kulture RS da omogući đacima Bošnjacima pravo na obrazovanje u skladu s ustavom i zakonom.

"Takvu situaciju imamo u Konjević Polju i Vrbanjcima te s još nekoliko hiljada učenika Bošnjaka, ali ti roditelji i učenici nisu smogli snage da se organiziraju, što ne znači da neće, u traženju svojih ljudskih prava", rekao je Salkić.

Položaj Bošnjaka u RS-u institucionalno je, kaže, gotovo neprimjetan.

"Kada nemaju pravo na obrazovanje u skladu sa svojim pravima o čemu onda da se priča", konstatira potpredsjednika parlamenta RS.

U mnogim institucijama u tom bh.entitetu, kao i u lokalnim zajednicama, naglašava, i nema predstavnika bošnjačkog naroda.

"Bošnjaka nema dovoljno u policiji RS i obrazovnom procesu i na to sam u nekoliko navrata ukazivao i predstavnicima vlasti srpskog naroda. Ne može se na taj način stvoriti povjerenje jednog konstitutivnog naroda u odnosu na sistem", ukazao je Salkić za Fenu.

Stoga, Bošnjaci i nemaju povjerenja u taj sistem, koji ih, navodi, ne prihvata i to se mora promijeniti.

Ovu godinu obilježili su i problemi, kako kaže, na državnom nivou zbog neimplemetacije presude "Sejdić-Finci“, koja je BiH udaljila od mogućnosti aplikacije za status kandidata za članstvo u Evropsku uniju.

"Čini mi se da nas neki pokušavaju da udalje i od redovnih izbora", navodi Salkić, koji je i visoki funkcioner SDA.

Kada je u pitanju Narodna skupština RS-a, navodi da je tokom 2013. godine bilo "nekoliko incidenata“, možda i nepotrebnih.

"Opozicija mora u skupštinskoj sali, a ne izvan nje da dobije povjerenje građana", rekao je Salkić, navodeći da bi bilo bolje da su opozicionari ostajali na sjednicama Skupštine i borili se za svoje stavove.

Na kraju potpredsjednik parlamenta RS-a za Fenu zaključuje da je ovo jedna "jako loša godina, izgubljena godina za sve građane BiH“.