Poplave uzrokovale velike štete
0

Salkić obećao pomoć povratnicima u okolini Bratunca

FENA
Obilne kiše posljednjih nekoliko dana načinile su ogromne štete na usjevima i imanjima u cijelom Podrinju, a posebno su ugrožena područja intenzivnog povratka u kojima žive Bošnjaci, koji, u nedostatku drugih poslova, od poljoprivrede na vlastitim imanjima, ostvaruju najveći dio prihoda za život.

U subotu je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić obišao neka od poplavama ugroženih područja u opštini Bratunac, te obećao kako će, u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa svojim uticajem, nastojati osigurati adekvatnu pomoć da se ublaže posljedice ovogodišnjih nedaća koje su na usjevima izazvale obilne kišne padavine i poplave u bratunačkom području.

Prilikom posjete stanovnicima naselja Rakovac u ovoj opštini, potpredsjednik Salkić se, u razgovoru s Durmiš Hamom i njegovim komšijama uvjerio u razmjere pričinjenih šteta.

"Štete od posljednjih poplava su ogromne. Mnoge porodice Bošnjaka u povratničkim naseljima Bratunca neće imati nikakve koristi od ovogodišnjih usjeva. Pričinjene su velike štete na usjevima, malinjacima i voćnjacima", upozorio je Salkić.

Međutim, zabrinjavaju, kako je ukazao, izjave stanovnika ovog područja kako je u ovakvim prilikama reakcija općinskih vlasti selektivna i nedovoljna.

"Neprihvatljivo je da općinske strukture vlasti nisu podjednako osjetljive spram problema svih njenih građana", izjavio je ovom prilikom Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika parlamenta.