BiH
100

Salkić o napadu na Bakiru Hasečić: MUP RS-a se stavio u funkciju suda

Klix.ba
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, osudio je napad na Bakiru Hasečić, predsjednicu Udruženja "Žena žrtva rata“ u Višegradu.

Napad se desio jučer u Višegradu kada je iz kolone svatova, prema policijskom izvještaju, pucano na Bakiru Hasečić i njenu kćerku iz tzv. startnog pištolja, koji nema zrno i čije nošenje nije zabranjeno.

"Nedopustivo je da dvije decenije poslije rata još uvijek imamo na sceni otvoreno zastrašivanje žrtava rata. Na gospođu Bakiru Hasečić je pucano u pola dana iz kolone koja je bila označena srpskim zastavama trobojkama. Ona i njena kćerka nisu znali da se radi o startnom pištolju koji nema zrno, a čak i da znate, kada neko uperi pištolj u vas, onda razum nema snagu da nadjača strah", rekao je Salkić.

Dodao je da su gospođa Hasečić i njena porodica preživjeli ponovnu traumu.

"Policija je brzo djelovala i to zaslužuje pohvalu, ali je prilikom davanja informacija u javnost napravljeno grubo kršenje procedura. Stajalište policije je da ne predstavlja krivično djelo korištenje i upotreba startnog pištolja, jer njegovom upotrebom se ne mogu nanijeti povrede niti može neko ubiti. Na ovaj način policija je abolirala upotrebu pištolja i pucanje na gospođu Hasečić. Policija se na ovaj način stavila u funkciju suda, a policajci u funkciju sudskih vještaka. Upotreba oružja za zastrašivanje je kažnjivo djelo. Stoga zahtijevam da se ovaj slučaj ispita i da se u skladu sa zakonom izreknu sankcije", kazao je Salkić.