BiH
0

Salkić: Neprihvatljiva i melodija himne "Bože pravde"

FENA
Poslanik Stranke demokratske akcije u Skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić odbacio je kao neprihvatljiv prijedlog da himna RS-a i dalje bude “Bože pravde” samo melodija bez teksta.

Salkić je naveo da takav način prijedloga za himnu RS-a ne doprinosi namjeri da buduća himna RS-a bude prihvaćena i od bošnjačkog naroda, te je zamolio Skupštinu da se raspiše konkurs kako bi se dobila himna RS-a koja će zadovoljavati i interese druga dva konstitiutivna naroda u RS-u.

Uime poslaničkog Kluba SDA i SDP-a Ramiz Salkić je u obraćanju Skupštini podsjetio da je Ustavni sud BiH osporio himnu RS-a.

“Bez obzira na to što neće biti teksta himne, ona će biti pjevana s tekstom koji je osporio Ustavni sud BiH i može da ima negativne posljedice prilikom intoniranja na određenim manifestacijama”, naveo je Salkić.

Poslanik Srpske demokratske stranke Ognjen Tadić navodeći da poslanici te stranke neće glasati za ovaj zakonski akt naglasio je da je važno da se javnosti kaže da glasajući za ovaj zakon ne zadržava se niti produžava život onoga što se danas podrazumijeva pod himnom „Bože pravde“.

Tadić je u obraćanju poslanicima upozorio da se ovim činom zadržava melodija koja je napisana za sasvim drugu namjenu, za pozorišni komad, a odbacije se suština himne – tekst „Bože pravde“.

Tadić je kazao da je snaga himne upravo u tekstu.

U Skupštini je i dalje u toku rasprava o himni RS-a, odnosno Prijedlogu Ustavnog zakona o izmjeni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a, kojim bi himna RS-a bila kompozicija Davorina Jenka iz 1872. komponovana za pozorišni komad ''Markova sablja'' bez teksta.

S obzirom na složenost i osjetljivost posla u predlaganju rješnja za himnu RS-a, te nemogućnosti da kvalitetno u kratkom roku predloži kompletno rješenje za himnu RS-a i u situaciji izvjesne skore objave konačnog teksta Odluke Ustavnog suda BiH, Komisija za simbole RS-a je u hitnoj proceduri utvrdila prijedlog da se kao himna koristi muzička podloga dosadašnje himne RS-a, tj. kompozicija Davorina Jenka, s obzirom na to da je Odlukom Ustavnog suda kao sporan i diskriminirajući označen dio teksta himne ''Bože pravde'', ali ne i njena muzička podloga.