BiH
184

Salkić: Nek se RS ljuti koliko hoće, ali odluka Ustavnog suda BiH će se sprovesti

Piše: S. H.
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić za Klix.ba ističe kako će Narodna skupština RS-a morati sprovesti odluku Ustavnog suda BiH koji je presudio da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a neustavno. Salkić ističe da je ova odluka Ustavnog suda BiH pobjeda pravde i satisfakcija nesrpskom stanovništvu u manjem bh. entitetu.

Iako je Ustavom BiH, ali i Dejtonskim mirovnim sporazumom jasno definisano da se odluke Ustavnog suda BiH moraju ispoštovati i da se one ne komentiraju, poruke političkog vrha iz RS-a na odluku Ustavnog suda BiH da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a neustavno su neprimjerene. Prva reakcija čelnih ljudi iz manjeg bh. entiteta je bila da će se, bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH, 9. januar nastaviti obilježavati kao Dan RS-a.

"Oni koji danas negiraju odluke Ustavnog suda BiH, oni negiraju i Dejtonski mirovni sporazum, a time negiraju i postojanje Republike Srpske. Odluke se moraju poštovati, a određeni političari iz RS-a mogu da se ljute koliko hoće, ali isto tako kako su ispoštovali Odluku o konstitutivnosti naroda, Odluku o promjeni himne, Odluku o nazivu gradova i općina, i ova odluka Ustavnog suda BiH će se sprovesti prije ili kasnije", ističe Salkić za Klix.ba.

On smatra da Bošnjaci u RS-u nemaju potrebu ni za kakvom reakcijom dok ne prođe rok za sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH.

"Nama nesrbima u manjem bh. entitetu je najvažnije da je presuda Ustavnog suda pobjeda pravde i da je mi doživljavamo kao satisfakciju za svu našu borbu svih ovih godina i kao poruku da će doći bolji dani za nesrbe na ovom prostoru", zaključio je Salkić.