BiH
9

Salkić: Moramo raditi na jačanju naše duhovnosti i kulture

Klix.ba
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, boravio je danas u naselju Koraj, na svečanom obilježavanju pet stoljeća od gradnje Atik-džamije.

Ova džamija je u posljednjem ratu srušena do temelja, a na njenom mjestu 2006. godine sagrađena je nova. Proces povratka Bošnjaka u Koraj posljednjih petnaest godina izuzetno je uspješan. Po povratku obnovljeni su zasadi voća i pokrenuta ozbiljna poljoprivredna proizvodnja, a razvijeni su dobri odnosi sa općinskom administracijom u Loparama.

Nakon integracije u društvo Bošnjaci su uspjeli obnoviti svoje bogomolje i vratiti sjećanje na važne događaje i ličnosti iz svoje historije. Okrugli sto o Atik-džamiji okupio je velika imena iz svijeta nauke, među kojima su: dr. Ismet Bušatlić, dr. Sead Seljubac, dr. Omer Nakičević i mr. Ševko Sulejmanović. Prisutnima se obratio i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović kazavši da Bošnjaci na ovom području žele živjeti sa svojim susjedima u miru i punom uvažavanju, a takvom odnosu kroz stoljeća Bošnjake su učili njihovi duhovni autoriteti. Upravo u Koraju je živio Seid-ef. Zenunović, jedan od takvih autoriteta u bošnjačkoj historiji. Njemu su na mezaru u haremu Atik-džamije u popodnevnim satima otkriveni novosagrađeni nišani.

Obraćajući se prisutnima na okruglom stolu potpredsjednik Ramiz Salkić ukazao je na važnost sjećanja na važne datume iz historije.

"Ovih dana u Zvorniku organizovana je manifestacija Dani Hasana Kaimije, a danas u Koraju obilježavamo pet stoljeća od gradnje Atik-džamije. Na oba mjesta se okupio veliki broj Bošnjaka, koji su došli da poruče da su ovdje svoji na svome, da su ponosni na svoju povijest i da su odlučni da na svojim ognjištima grade budućnost. Koraj je dao važna imena u bošnjačkoj i bosanskohercegovačkoj kulturi i nauci, a na tom izvorištu duhovnosti ove generacije grade svoj život. U procesu povratka imali smo nekoliko faza, prvo period obnove i rekonstrukcije, potom smo obnovili svoje džamije i učinili sve da povratak učinimo ekonomski održivim. Sada smo u fazi u kojoj moramo ekonomski osnažiti bošnjačke porodice, ali paralelno s tim raditi i na jačanju naše duhovnosti i kulture", kazao je Salkić.