BiH
2

Salkić: "Licemjerno" ponašanje Milorada Dodika

FENA
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je za Fenu "licemjernim" ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, da danas dođe u Potočare i Srebrenicu, a da ne osudi zločin koji je tamo počinjen na način kako ga osuđuje čitav svijet - a to je zločin genocida, u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica.

U istom danu Dodik je, kazao je Salkić, uputio Narodnoj skupštini RS-a tekst Deklaracije o priznavanju genocida nad Armenima od 1915. do 1917. godine.

"Neprimjereno je ponašati se na takav način i tražiti osudu zločina koji je počinjen tamo negdje, a u isto vrijeme ne podnijeti za sve ove godine, koliko Dodik obnaša vlast u bh. entitetu RS, deklaraciju Narodnoj skupštini RS o osudi genocida u Srebrenici, nazivajući to pravim imenom kao što to čini čitav svijet", ukazao je Salkić.

Sve dok Dodik, kako je naveo, ne podnese Narodnoj skupštini RS deklaraciju o osudi genocida u Srebrenici nemoralno je da podnosi inicijativu o osudi bilo kakvog zločina i genocida, jer to Bošnjaci neće podržati.

Ukazao je da bi svako od nas prvo trebao da počisti svoje dvorište, odnosno osudi zločine u svom dvorištu, „a genocid u Srebrenici i ta općina je u dvorištu predsjednika RS-a, jer je Srebrenica u tom bh. entitetu“.

"Ne možete očekivati da vas neko smatra ozbiljnim i partnerom, ako nećete da uredite stanje u svom dvorištu, a to stanje je da još uvijek ni predsjednik RS-a ni Narodna skupština RS-a nisu osudili i usvojili dekleraciju o genocidu u Srebrenici", kazao je Salkić.

Nazvao je nemoralnim da predsjednik RS-a nikada nije ponudio dekleraciju o osudi genocida u Srebrenici, koja se nalazi u RS-u, a da traži osudu genocida “tamo negdje“.

Prirodno je, kaže Salkić za Fenu, da traži osudu genocida koji se desio u njegovoj avliji, "a koji su počinili pripadnici Vojske RS i policije entiteta čiji je on predsjednik i tek tada je primjereno da ga se podrži i u deklaraciji osude o geocidu nad Armenima".

Ukazao je i da Dodik traži osudu genocida na Armenima, "a koristi svaku priliku da negira genocid koji se desio na terirotriji RS, za koji postoje međunarodne presude i vrlo često neprimjereno vrijeđa žrtve, veliča osuđene zatne zločince i s presuđenim ratnim zločincima ispija kafe čime ponižava žrtve".

Dodik je danas položio vijenac stradalim Bošnjacima u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice.

Također, on je danas uputio Narodnoj skupštini RS-a tekst Deklaracije o priznavanju genocida nad Armenima od 1915. do 1917. godine.