BiH
80

Salkić i Bubić razgovarali sa povratnicima u naselju Srednja Trnova

FENA
U ugljevičkom povratničkom naselju Srednja Trnova kandidat Koalicije Domovina za predsjednika Republike Srpske Ramiz Salkić i kandidatkinja za Narodnu skupštinu RS Senija Bubić razgovarali su sa članovima i simpatizerima Stranke demokratske akcije i predstavili im program koalicije probosanskih partija Domovina.

Stavljajući akcent na jedinstvo svih Bošnjaka, ali i svih probosanskih stranaka, Salkić je pozvao sve građane Bosne i Hercegovine da strpljivo grade svoju budućnost u miru, toleranciji i razumijevanju.

"Temelj našega razvoja je jaka i ekonomski stabilna porodica. Moj cilj je da ekonomski osnažimo porodicu ulažući u povratnička naselja, otvarajući male fabrike, farme i pomažući podizanje plantaža i plastenika. Spremni smo da se suočimo sa činjenicom da se poslijeratno društvo nije uspjelo konsolidirati i prevazići podjele. Radit ćemo paralelno sa ekonomskim razvojem i na osiguranju osnovnih ljudskih prava, koja su Bošnjacima nažalost uskraćena u entitetu Republika Srpska", kazao je Salkić.

On je kazao da se proces povratka u sjeveroistočni dio Bosne i Hercegovine već petnaest godina vodi snagom volje Bošnjaka da život nastave na svome ognjištu.

Naredni izbori pokazuju da su povratnici potpuno svjesni svoje pozicije i da su se stoga organizirali kroz koaliciju Domovina, kako bi jedinstvom objedinili snagu sedam političkih partija ove koalicije i izborili se za poziciju potpredsjednika Republike Srpske i što veći broj poslanika u Narodnoj skupštini RS, te Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine .

"Mi se možemo za bolje pozicije i bolji život izboriti samo kroz institucionalnu demokratsku borbu. Bošnjaci žele mir i blagostanje svim narodima u ovoj zemlji, a do toga cilja je dug i težak put na koji smo mi već krenuli. Mira i blagostanja nema bez jakih državnih institucija, to znaju svi u svijetu. Stoga, nećemo dopustiti da bilo ko, iz bilo kojega razloga uništava i slabi ovu državu", zaključio je Salkić.

Kandidatkinja Koalicije Domovina za Narodnu Skupštinu RS Senija Bubić, istakla je potrebu jačanja države Bosne i Hercegovine, čije institucije trebaju proces povratka izbjeglica i raseljenih lica staviti kao jedan od ključnih prioriteta na putu ka stabilnosti i priključenju euro-atlantskim integracijama.

"Posljednjih godina mi smo u našim selima otvorili mogućnost za investiranje, pokretanje malih firmi, zadruga i općenito jačanje poljoprivredne proizvodnje, tako da je značajan broj povratnika uspio osigurati egzistenciju. Međutim, potrebna nam je značajnija podrška iz Federacije i od međunarodnih organizacija", kazala je Senija Bubić.