BiH
167

Salkić: Bošnjake 9. januar asocira na zločine i kao takav nikad neće biti prihvatljiv

FENA
Bošnjacima 9. januar izaziva nelagodu i gnušanje, jer slavi politiku Radovana Karadžića i Ratka Mladića, odgovornih za najveće zločine nad Bošnjacima u povijesti ovoga naroda, izjavio je danas Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, te pozvao vlasti RS-a da odustanu od obilježavanja tog datuma.

"Taj dan nas asocira i podsjeća na zločine koji su počinjeni nad našim narodom", naveo je Salkić u povodu 9. januara, koji se u bh. entitetu Republika Srpska obilježava kao Dan Republike Srpske i krsna slava ovoga entiteta – Sveti arhiđakon i prvomučenik Stefan.

Potpredsjednik RS-a podsjeća da je referendumom o nezavisnosti Bosna i Hercegovina 1992. godine dobila svoju nezavisnost kao država ravnopravnih i slobodnih naroda: Muslimana (Bošnjaka), Srba, Hrvata i ostalih.

"Želeći dominaciju, Karadžić i Milošević su pokrenuli ratnu mašineriju u Bosni i Hercegovini u kojoj su sa područja entiteta RS protjerani ili ubijeni svi Bošnjaci, srušeni su svi islamski objekti, srušena većina kuća Bošnjaka... U entitetu RS u četiri godine rata napravljeno je više masovnih grobnica nego što ih je napravljeno u cijelome svijetu u tome periodu, a u konačnici je počinjen genocid u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica. Zvanična politika još uvijek nije osudila genocid – naprotiv, ona ga negira svakim danom", naveo je Salkić u pisanoj izjavi.

Javnost u RS je uvjerena, dodao je on, da nisu postojali srpski zločini i da se protiv njihovih oficira, vojnika i političara vodi svjetska zavjera.

"Ne može se očekivati da takva politika i takav entitet kod Bošnjaka dobiju poštovanje i uvažavanje. Mogu se očekivati samo gnušanje i bol. Nažalost, to nije samo prošlost – ako su sada vlasti spremne na nastavak diskriminacije onda one jasno nastavljaju i provode Karadžićevu politiku, ali u intenzitetu koji im je dopušten. Uzalud je naša težnja da krenemo u život demokratije i tolerancije, uz uvažavanje i ravnopravnost svih bez diskriminacije. Snage mržnje, diskriminacije, najtežeg nacionalizma, nažalost su još uvijek jače i vladaju entitetom RS", kazao je Salkić.

Zabrinjavajuće je, smatra, da su institucije ovoga entiteta diskriminaciju digle na nivo zvaničnoga djelovanja ovoga entiteta, njegovih institucija i opština.

"Bosanskohercegovački entitet RS je ustavom definisan kao multietnička i multikonfesionalna zajednica konstitutivnih naroda koji imaju slobodu vjere, a zvanične institucije su uvele krsne slave, kako entiteta, tako i njegovih institucija i većine opština. Ovo je nezapamćena vjerska diskriminacija i institucionalizirani pritisak na nepravoslavno i nesrpsko stanovništvo u RS. Sam naziv entiteta isključuje sve druge narode, vjere, slobode i demokratsku raznolikost. Bošnjaci kao većinski narod u Bosni i Hercegovini spremni su pružiti sigurnost i jednakopravnost svim drugim narodima i građanima u ovoj zemlji, ali insistiramo i zahtijevamo od međunarodnih organizacija koje se bave ljudskim pravima, da se posvete istraživanju i sankcionisanju diskriminacije i kršenja ljudskih prava, koje se provodi nad ne-Srbima u entitetu RS", naveo je entitetski potpredsjednik.

Venecijanska komisija Vijeća Evrope dala je, podjseća, 2013. godine zvanični stav Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, smatrajući da 9. januar, koji se obilježava kao Dan Republike Srpske i krsna slava ovoga entiteta, nosi moguću diskriminaciju nesrpskog stanovništva u ovom dijelu BiH.

"Očekujem od Vade RS da pripremi i u proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o praznicima RS. To bi bila dobra poruka da vlasti RS žele kreirati društvo mira, tolerancije i uvažavanja", kazao je Salkić.

Podsjeća i da je aktuelni Zakon o praznicima donesen preglasavanjem Bošnjaka u Narodnoj skupštini i u Vijeću naroda RS.

"A takva politika nikuda ne vodi", zaključio je entitetski potpredsjednik.