BiH
10

Salkić: Bošnjaci u RS moraju nastupiti jedinstveni i ne dozvoliti novo rasipanje glasova

FENA
Ramiz Salkić (Foto: Oslobođenje)
Ramiz Salkić (Foto: Oslobođenje)
Interes svih Bošnjaka trebao bi biti zajednički nastup u RS što je moguće većeg broja političkih subjekata, kako se ne bi gubila snaga kroz rasipanje glasova, ocijenio je Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske.

On je, povodu učestalih najava ličnosti iz javnog života da će se kandidirati za najviše pozicije u RS, istakao da, prerano isticanje izborih listi i samoproglašenih kanidatura pojedinaca, nije dobar put da se dođe do ozbiljnih rješenja.

"Dobar rezultat je moguće postići, ali tek nakon velikog odricanja i zajedničkog rada svih probosanskih snaga koje će se međusobno uvažavati", kazao je Salkić.

On navodi da se, svojevrsnim utrkivanja ličnosti iz javnog života koji u svojim medijskim nastipima najavljuju svoje kandidature za najviše pozicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti RS, iskazuje neozbiljnost i trivijaliziraju važne pozicije koje Bošnjaci u manjem BH entitetu obavljaju, boreći se za opstojnost države Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Narodne Skupštine RS-a još smatra kako je za svaku pohvalu intencija Bošnjaka da se uključe u procese sudbinski važne po bošnjački narod.

"Rezultati popisa su ohrabrujući i Bošnjaci trebaju sa tih pozicija i spram toga rezultata otvoreno nastupiti u Republici Srpskoj, dajući do znanja svima da je to ravnopravan sastavni dio Bosne i Hercegovine, naše jedine domovine. To moramo činiti bez obzira na činjenicu da još uvijek nemamo prava i slobode zagarantovane evropskim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama. Samo uključivanjem u političku borbu, koja za cilj ima stabilnu Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, Bošnjaci se mogu izboriti za prava kakva imaju drugi evropski narodi. Politička borba je dug proces koji zahtijeva izgradnju sistema, stvaranje ekonomske i političke stabilnosti, te izgradnju multietničkog suživota u demokratskom ambijentu", naglasio je.

Bilo kakav ozbiljan nastup mora, ocjenjuje on u pisanoj izjavi, uvažavati ove postulate koji su temelj Bosne i Hercegovine.

"Nastupi osoba iz javnoga života u medijskom prostoru BiH, koje smo ovih dana imali priliku slušati, te njihove najave da će se kandidirati i promijeniti odnose i principe funkcionisanja RS, ne dajući nam pri tome uvjeravanja da imaju političku snagu, podršku građana i mehanizme, više su nego neozbiljni pokušaj manipupacije građanima BiH. Sve probosanske snage trebaju energiju usmjeriti ka animiranju što većeg broja Bošnjaka da se registriraju za predstojeće izbore. Umjesto toga, mi imamo na sceni osobe koje same sebe predlažu za nekakve funkcije, a da izbori nisu ni raspisani. Time žele relativizirati značaj prisustva Bošnjaka u institucijama sistema. Samo svojim prisustvom i djelovanjem u okviru sistema možemo učiniti bilo kakvu promjenu u tome sistemu. Svođenjem problema na jednu osobu, koja navodno može promijeniti stvari, a da iza nje ne stoje građani, javno je ismijavanje stotina hiljada povratnika, izbjeglica, raseljenih llica i naših građana u dijaspori", naglasio je Salkić.

Izbori zahtijevaju, podsjeća, ozbiljan i odgovoran pristup svakoga pojedinca i svake organizacije.

"Stoga smatram da bošnjačke krovne organizacije, treba da artikulišu stavove i mišljenje svih Bošnjaka, bez obzira na njihova politička opredjeljenja, umjesto da daju pompezne najave i promoviraju samoproglašene vođe koji bez pokrića najavljuju uspjeh i promjene. Nije dobro da se dobri rezultati popisa stanovništva pokušavaju privatizirati. Takvi rezultati su postignuti zahvaljujući samosvjesnosti bošnjačkog naroda koji je shvatio važnost da se svaki Bošnjak koji ima uslove treba popisati u Republici Srpskoj. Iza toga stoji i sistemski rad velikog broja pojedinaca i organizacija na terenu. Pojedinci koji u ovom trenutku pokušavaju da kroz medije dižu prašinu, samo pokazuju da površno i nezrelo gledaju na ozbiljnost situacije, te nisu sposobni spoznati kolika je snaga potrebna da bi se promijenile stvari u manjem BH entitetu", zaključio je Salkić.

Dobar rezultat je moguće postići, ali tek, naglasio je, nakon velikog odricanja i zajedničkog rada svih probosanskih snaga koje će se međusobno uvažavati.