BiH
9

Salkić: Ako OHR ne poništi odluku o referendumu, slijedi apelacija Ustavnom sudu

FENA
Ramiz Salkić (Arhiv/Klix.ba)
Ramiz Salkić (Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić potvrdio je danas da će bošnjački predstavnici vlasti sigurno uputiti apelaciju Ustavom sudu BiH protiv odluke Narodne skupštine RS-a o referendumu u tom entitetu o pravosudnim institucijama BiH, ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ne poništi tu odluku.

Salkić je pojasnio da se nakon objave i pravosnažnosti skupštinske odluke o referedumu može podnijeti apelacija Ustavnom sudu BiH na tu odluku, ako, kako je naveo, visoki predstavnik u BiH "propusti da radi svoj posao".

Ponovivši stav da je odluka parlamenta RS-a o referendumu antidejtonska i protiv Ustava BiH, istakao je da provođenje te odluke može izazvati ozbiljne posljedice po mir i stabilnost u BiH.

"Ako OHR želi da ostvari svoju dejtonsku misiju, da zaštiti Dejtonski sporazum, vjerujemo da će tu odluku poništiti i da apelacija Ustavnom sudu BiH neće biti ni potrebna", rekao je potpredsjednik RS-a u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Naglasio je da razdvajanje skupštinske odluke o referendumu i tek nedavno formiranje Komisije za provođenje referenduma predstavlja odugovlačenje da bi vladajući u RS-u imali "više vremena za trgovinu".

"Vidimo da je suština referenduma trgovina u vezi sa strukturalnim dijalogom i nadležnostima Suda BiH, da se što je moguće više predmeta prebaci na entitetski nivo i na određeni način razvlasti taj sud", smatra Salkić.

Evidentno je, kaže, da rezultati referenduma nemaju nikakvu pravnu snagu, jer se zakoni mijenjaju u Parlamentu BiH, gdje nema kapaciteta da se zakoni mijenjanju po namjeri onih koji iniciraju referendum.

Salkić je dodao da će biti razmotren i sastav Komisije za provođenje referenduma u RS-u, u kojoj nema Bošnjaka, a sve zbog mogućih narednih odluka o provođenju referenduma.