BiH
2

Salihović: Pred zakonom su svi isti i nema nedodirljivih

FENA
Goran Salihović (Foto: Klix.ba)
Goran Salihović (Foto: Klix.ba)
Glavni tužilacTužilaštva BiH Goran Salihović odbacio je spekulacije o tome "da je pokretanje istrage za neprovođenje Odluke u predmetu "Sejdić i Finci" predstavlja određenu vrstu pritiska na bh. političke aktere".

"To nije nikakav pritisak, u suštini mi njih pozivamo kao svjedoke da pomognu da, eventualno, dođemo do činjenica o tome ko je, možda, počinio krivično djelo nečinjenjem, odnosno spriječio da se izvrše određene odluke", kazao je Salihović danas novinarima u Sarajevu, podsjećajući da se ne radi samo o Odluci u predmetu Sejdić i Finci te da postoje i 72 odluke Ustavnog suda koje se ne implemntiraju u Parlamentu.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi sa navodnim "pritiskom" na bh. političare, glavni tužilac je istaknuo da namjera Tužilaštva nije ni u kom slučaju da vrši pritisak, a kamoli da nekome sugerira kako će glasati u Parlamentu.

"Oni mogu da glasaju kako žele, to je njihovo, ali nas interesuje samo da li je postojalo u tom lancu, ko je i kada bio dužan, da li je i kako je implementirao, odnosno da li je to neko ostavio u ladici, primjera radi, da se nikada ne objavi neki zakon. Znači nas interesuje nečinjenje i pozivanje određenih osoba je u svrhu da se pomogne da, eventualno, otkrijemo krivično djelo", pojasnio je Salihović.

Dodao je da ne vidi razloga za nezadovoljstvo određenih ljudi u Parlamentu, podsjećajući da smo "svi pred zakonom isti, te da nema nedodirljivih".