Kantonalni sud Tuzla
0

Salihović, Orić i Ahmić optuženi za ratni zločin

FENA
Kantonalni sud u Tuzli
Kantonalni sud u Tuzli
Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužiteljstvo Tuzlanskog kantona protiv Hameda Salihovića (1955) rođen u Bratuncu, nastanjen u Nizozemskoj), Nedžada Orića (1964) rođen u Srebrenici, nastanjen u Lukavcu, i Azema Ahmića (1956) rođen u Bratuncu, nastanjen u Banovićima, zbog sumnje da su u srpnju 1995. godine počinili kazneno djelo - Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako se navodi iz Tužiteljstva Tuzlanskoga kantona, sumnja se da su optuženi, kao pripadnici Armije RBiH, 17. srpnja 1995. godine u mjestu Jasenica u općini Srebrenik zaustavili autobus ispred kuće civila Steve Tešića i, nakon što su saznali da on ne dopušta useljavanje izbjeglim civilima iz Srebrenice u svoju kuću, nasrnuli na njega, i nanijeli mu mu teške ozljede s višestrukim prelomima i nagnječenjima.

Nakon toga oštećenog su, dok je još bio u besvjesnom stanju, unijeli u autobus, odvezli do vojarne u mjestu Ciljuge na području općine Živinice i ostavili da leži na zemlji. Istu noć netko je Tešiću nanio duboku reznu ranu na vratu uslijed čega je iskrvario i preminuo.

Optuženi se terete da su kao supočinitelji, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, izvršili napad na civilnu osobu onesposobljenu za borbu, a taj napad imao je za posljedicu teške ozljede i teško narušavanje zdravlja. Time su oštećenom nanijeli snažan tjelesni i duševni bol i patnje, odnosno prema njemu nečovječno postupali.