BiH
0

Salihović-Mektić: Intenzivirati rad grupe za borbu protiv terorizma

Klix.ba
Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović i ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, sastali su se danas u Tužilaštvu BiH, te razgovarali o operativnim aktivnostima, potrebnim za efikasniju borbu protiv terorizma i terorističkih aktivnosti.

Središnje teme sastanka odnosile su se na intenziviranje rada Udarne grupe i Operativne grupe za borbu protiv terorizma, u kojoj zajednički djeluju Tužilaštvo i sve policijske i sigurnosne agencije naše zemlje.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno žurno realizirati aktivnosti na izboru svih članova ovih tijela, s obzirom da je nekima od njih istekao mandat ili nisu više zaposleni u policijskim i sigurnosnim agencijama.

Glavni tužilac upoznao je ministra sigurnosti da Tužilaštvo ozbiljno razmatra opciju da postojeći Odsjek za terorizam, u kojem rade dva tužioca, odvoji u zasebni odjel, koji bi bio dodatno ojačan sa tužiocima, istražiteljima i drugim stručnim osobljem, te zatražio potporu Ministarstva sigurnosti i Vijeća ministara u tom procesu.

Ministar sigurnosti i glavni tužilac istakli su da je zajednička saradnja i koordinacija pravosudnih, policijskih i sigurnosnih agencija, kao i dobra saradnja sa partnerskim agencijama u regionu, Evropi i svijetu, ključna za efikasnu prevenciju i borbu protiv terorizma.