Suđenje za zločine u Trusini
0

Salčin: Moj odnos prema civilima je bio korektan i ljudski

FENA
Na suđenju za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, Tužilaštvo BiH je među dokaze uvrstilo izjave koje su optuženi Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović, Nedžad Hodžić i Nihad Bojadžić dali u istrazi 2009. godine.

Salčin, bivši vojnik jedinice "Zulfikar" Armije BiH (ABiH), rekao je da je tokom napada na Trusinu 16. aprila 1993. čuvao civile, po naređenju vođe akcije Samira Šemsovića, jer se otežano kretao zbog ranijeg ranjavanja.

Kada je počela padati kiša, naveo je, s civilima je ušao u kuću.

"Moj odnos je bio korektan i ljudski. Ženama sam ponudio upaljač da zapale vatru. Nisam ih vrijeđao niti upućivao pogrdne riječi", kazao je Salčin u istrazi.

Nakon dolaska u zaseok Gaj, neko je rekao da se muškarci dovedu, a da on odvede žene iza štale.

"Čuo sam jedan ili dva glasa: ‘Streljački vod, pripremi se!’ Čula se pucnjava", naveo je Salčin.

On je optužen za učešće u postrojavanju oko 14 civila i tri vojnika uz kuću u Gaju pod prijetnjom da će ih ubiti, te upućivanje pogrdnih riječi, uzimanje novca, zlata i drugih dragocjenosti.

Salčin je rekao da Memića, Bojadžića, kao ni optuženog Zulfikara Ališpagu, nije vidio prije, za vrijeme ni poslije akcije na Trusinu.

Optuženi Memić, također bivši pripadnik jedinice "Zulfikar", tokom ispitivanja je kazao da nije bio učesnik napada na selo, te da "apsolutno ne razumije otkud je u ovoj priči".

Hodžić je u istrazi naveo da je poslije rata razgovarao s Ališpagom u Sarajevu koji mu je rekao: "Ti si kriv za Trusinu", a na šta mu je on odgovorio da se toga ne sjeća.

Branilac Midhat Kočo je rekao da se ova izjava ne može upotrijebiti u postupku jer ju je Hodžić dao bez branioca, kao i da je doktor ranije konstatovao da on "nije sposoban za bilo šta".

Na početku izjave je navedeno da je s Hodžićem otežana komunikacija.

Hodžić, nekadašnji pripadnik jedinice "Zulfikar", optužen je za izdavanje naredbe i sudjelovanje u strijeljanju pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Bojadžić, bivši zamjenik komandanta jedinice "Zulfikar" kojem je na teret stavljeno da je sa jednog uzvišenja rukovodio napadom i kazao da niko ne smije ostati u selu, u istrazi je negirao povezanost sa zločinom.

On je rekao da je ujutro 16. aprila 1993. otišao do Ališpage u Tarčin kod Hadžića, a poslije u Bradinu kod Konjica.

"Tu sam saznao za borbe u Konjicu u kojima su bili pripadnici jedinice", navedeno je u izjavi.

Bojadžić je kazao da je iz Bradine prevezao suborca Samira Šemsovića zvanog Samko u bolnicu u Suhodolu, gdje je konstatovano da je preminuo.

"Ne znam za zločine niti sam u njima učestvovao", rekao je Bojadžić.

Optuženi Senad Hakalović je iznio odbranu u istrazi, ali njegova izjava nije pročitana.

Suđenje će biti nastavljeno 28. januara, javio je BIRN - Justice Report.