Donatorska konferencija u Sarajevu
4

Sakupljeno 300 od potrebnih 500 miliona eura za izbjeglice u regiji

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Srna)
U Sarajevu je danas održana Međunarodna donatorska konferencija na kojoj je sakupljeno oko 300 od potrebnih 500 miliona eura donacija za program zbrinjavanja izbjeglica i raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Ove četiri zemlje osigurat će oko 83 miliona eura.

Iako je planirano da će zemlje Evropske unije, Turska, SAD, Švicarska i ostali učesnici na današnjoj donatorskoj konferenciji sakupiti više od 500 miliona eura koliko je potrebno da se provede petogodišnji Regionalni program trajnog zbrinjavanja raseljenih osoba i izbjeglica, to se ipak nije desilo.

Kako je rekao ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, on se nada da će ovaj progam ipak biti ispunjen u narednih pet godina. Na pitanje šta će biti sa ostatkom od 200 miliona koliko nedostaje da bi se Program zaokružio, ministar Ljubić je odgovorio kako su dobili čvrste garancije od EU da će i to biti osigurano.

"Što se BiH tiče, sve izbjeglice koje se nalaze u Srbiji i Hrvatskoj bit će obuhvaćene ovim programom. Program ćemo, nadam se, početi do kraja ove godine", kazao je Ljubić.

Primjer odlične saradnje

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Branko Grčić kaže da je u Hrvatskoj ovim Programom obuhvaćeno ukupno 3.500 porodica.

Donatorskoj konferenciji prisustvovao je i evropski komesar za proširenje Štefan Fule koji je bio iznenađen brojem kamera i novinarskih ekipa koje su ga dočekale na pres konferenciji u zgradi Parlamenta BiH. Fule smatra kako konferencija predstavlja jasan znak da regija ostavlja prošlost iza sebe i da će se nastaviti kretatati prema budućnosti.

"Osim toga, ova konferencija predstavlja jedan odličan primjer saradnje između četiri regionalne zemlje. Ovako dobra regionalna saradnja je jasan znak napretka prema integracijama u Evropsku uniju, gdje je povratak izbjeglica jedan od stubova regionalne saradnje", kazao je Fule.

EK donirala 230 miliona eura

Regionalni stambeni program obuhvatit će 27.000 domaćinstava ili 74.000 osoba u četiri zemlje regije. Za Fulea je ovo dobar model za rješavanje međunarodne krize koja postoji u čitavom svijetu, a tiče se izbjeglica i raseljenih osoba.

"Danas mi je bilio veliko zadovoljstvo da objavim kako će EU za ovaj program pružiti finansijsku pomoć od 230 miliona eura u narednih pet godina. To ja pola ukupnih sredstava potrebnih za cijeli Program", kazao je Fule.

Evropska komisija će nastaviti lobirati kod donatora, kaže Fule, kako bi se program doveo do kraja. Na pitanje o šansi BiH da preda aplikaciju za članstvo u EU do kraja godine, Fule je kazao da on nije prava osoba koja bi trebala dati odgovor na ovo pitanje.

"Političari BiH znaju odogovr na to pitanje, ali ja sam entuzijasta da će BiH podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU", odgovorio je komesar za proširenje EU.

Najviše novca na današnjoj donatorskoj konferenciji osigurali su Evropska komisija (230 miliona eura), SAD (10 miliona) te Švicarska, Norveška i Italija (po pet miliona). Treba napomenuti da je Sadako Ogata, specijalna gošća UNHCR-a donirala 25.000 eura za potporu Regionalnom stambenom programu.