Nakon odluke CIK-a o sankcijama
0

Saković i Zahirović tvrde da nisu bili u sukobu interesa, pravdu traže na sudu

FENA
Brčko
Brčko
Poslanik u Skupštini Brčko Distrikta BiH Šemso Saković Feni je jutros izjavio da će zajedno s poslanikom Sejfudinom Zahirovićem putem suda zaštititi svoje pravo kad je riječ o jučerašnjoj Odluci CIK-a po kojoj su ova dva poslanika zbog sukoba interesa kažnjeni kaznom od 3.500 KM, ali i zabranom kandidovanja za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika u naredne četiri godine.

"Apsolutna je neistina da smo istovremeno obavljali ove dvije funkcije, jer smo od trenutka izbora 2008. i ja i dr. Zahirović, koji smo suosnivači firme Ecoinvest" d.o.o. Tuzla, opunomoćili kod notara druge ljude da zastupaju naše interese u toj firmi, čija su imena pravovremeno i uredno dostavljena Izbornoj komisiji“, istakao je Saković.

Po njegovim riječima, s obzirom na to da ove činjenice i argumente CIK nije uvažio već je donio odluku kakva jeste, i ukoliko ona ostane ovakva, svoja prava ova dva poslanika će zaštititi putem suda.

Saković je naglasio da je ovakva odluka rezultat nedorečenog Zakona o sukobu interesa i da je njime izvršena povreda ljudskog prava koji se odnosi na neprikosnoveno pravo vlasništva i upravljačko pravo, jer osnivač može a ne mora po osnovu osnivačkog prava koristiti upravljačko pravo, ali ga isto tako može i prenijeti na nekoga, kao što su Saković i Zahirović i uradili.

"Prema ovakvom nedorečenom zakonu u dijelu sukoba interesa, vrlo brzo bi mogli imati situaciju da svi koji u parlamentu imaju i jednu dionicu u javnim preduzećima koja posluju s budžetima više od 5.000 KM na nivou godine, budu u sukobu interesa“, pojasnio je Saković.

Saković je još dodao, da niti on niti dr. Zahirović nisu jer i ne mogu učestvovati u javnim nabavkama, kao ni da nisu zaposlenici u navedenoj firmi, već ih CIK ustvari kažnjava samo zbog toga što imaju vlasničko pravo u njoj, što je zadiranje u osnovno ljudsko pravo, pravo na imovinu.