BiH
34

Sakib Kopić: Politika je razjedinila radnike

Piše: D. Brkić
Sakib Kopić
Sakib Kopić
Dok je blizu 200 radnika Aide, Dite, Konjuha i Livnice čelika prolazilo kroz Potpeć, naselju na području Općine Srebrenik, razgovarali smo sa Sakibom Kopićem, predsjednikom Sindikata solidarnosti, koji danas nije bio u koloni radnika koji namjeravaju napustiti Bosnu i Hercegovinu na granici sa Hrvatskom u Orašju.

"Sindikat solidarnosti je organizovao proteste ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK kao i svake prethodne srijede. Nismo dio priče, odnosno dogovora kojeg su postigli Dita, Livnica čelika i Konjuha, a kojim se kasnije priključila i Aida“, kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Ističe da je to zato što "političke stranke čine sve da dodatno razjedine radnike".

"Mi smo nedavno u Olovu imali sastanak sa predstavnicima američke ambasade. Rečeno nam je kako se vlast u BiH najviše plaši djelovanja Sindikata solidarnosti. Valjda su zbog toga i krenuli sa našim diskreditacijama i podmetanjima. Zato valjda i hoće da za premijera Tuzlanskog kantona postave policajca, kako bi nas sutra mogli hapsiti“, kaže Kopić.

Naglašava da su imali namjeru otići automobilima do Srebrenika i pružiti podršku radnicima.

"Ali, to bi možda bilo kontraproduktivno. Mi podržavamo njih i njihove zahtjeve, ali očito da je došlo do podjela u borbi za novčanu pomoć. Bez primanja su radnici Gredelj Revoma, Guminga, Poliolchema, Hotela Tuzle i nije fer što su oni na neki način gurnuti u stranu. Mi se zalažemo da jednokratnu novčanu pomoć dobiju radnici iz devet preduzeća ili oko 1.000 radnika“, kaže Kopić.

Prema posljednjim informacijama oko 200 radnika četiri preduzeća idu ka Srebreniku gdje će večeras prespavati, a sutra će krenuti ka granici BiH i Hrvatske u Orašju.