BiH
3

Sakib Kopić: Imamo policijsku državu, specijalce šalju na nedužni narod

Anadolija
Sakib Kopić (Foto: Anadolija)
Sakib Kopić (Foto: Anadolija)
Sakib Kopić, predsjednik sindikata Polihema izjavio je da će se radnici odazvati današnjim protestima u Tuzli.

Kopić, koji je sinoć oko sat iza ponoći pušten iz MUP-a Tuzlanskog kantona, ogorčen je zbog jučerašnjih događaja u Tuzli.

''Mi imamo policijsku državu. Imamo premijera Seada Čauševića koji šalje specijalce na nedužni narod. Obični policajci su bili korektni, a specijalci su na nas puštali'', kazao je Kopić.

Na pitanje da li su protesti bili politički izmanipulirani, kako tvrde predstavnici vlasti u TK, Kopić je odgovorio da to nije tačno.

''Iza ovih protesta stoje obespravljeni radnici, nikakva politika. Spreman sam u bilo kojoj emisiji da se suočim sa premijerom. Ali ovi napadi na radnike i narod će se nastaviti. Ovo je policijska država'', tvrdi on u izjavi za Anadoliju.

Na informacije da je među povrijeđenima i dosta policajaca, Kopić kaže:

''Nisam vidio nijednog povrijeđenog policajca, a bio sam tu, no ima dosta povrijeđenih radnika. Vidite, uhapsili su i dijete od 14 godina. Čemu to? Morali su čekati socijalnog radnika. Jedan mladić je bio zatočen u autobusu specijalaca kod Doma zdravlja i nisu dozvolili da mu ljekari pruže pomoć. Aldinu Šarinaoviću, također, nisu pružili pomoć. Ogorčen sam''.

Tokom jučerašnjih protesta u Tuzli, 23 osobe su povrijeđene, od čega 17 policajaca i šest građana, izjavio je ranije glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Oko 600 radnika četiri tuzlanske firme koje su u privatizaciji, te određeni broj građana, protestirali su ispred zgrade Vlade TK, pa je u jednom momentu došlo do pokušaja ulaska u zgradu, što je spriječila policija. Šarić je istakao kako je policija formirala kordon između demonstranata i ulaza u zgradu Vlade, kako bi uposlenici i građani mogli nesmetano ući u zgradu.za u zgradu Vlade, kako bi uposlenici i građani mogli nesmetano ući u zgradu.